Nastavlja se sjednica Doma naroda BiH koja je prekinuta u martu: Prioritet Ustavni sud i zamjena delegata

Nastavlja se sjednica Doma naroda BiH koja je prekinuta u martu: Prioritet Ustavni sud i zamjena delegata


Dom naroda PSBiH zakazao je nastavak sjednice prekinute u martu, koja se bavi usvajanjem Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH. Ovo će biti prvo zasjedanje nakon promjene delegata u Klubu Srba.

Na sjednici Doma naroda 18. marta, delegat SDS-a Želimir Nešković predložio je usvajanje zakona koji se bavi odlaskom stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenjem nacionalnog odlučivanja.

Da bi spriječili usvajanje zakona koji nema konsenzus među političkim liderima u BiH, delegati iz Kluba Bošnjaka napustili su sjednicu, onemogućivši tako odlučivanje. Nastavak te sjednice bio je zakazan za 27. jun, no oni se ponovo nisu pojavili, odbijajući raspravu o zakonu. Očekuje se da delegati iz reda Bošnjaka neće prisustvovati ni ovoj sjednici.

Osim Ustavnog suda, dnevni red obuhvata i nekoliko važnih tačaka, uključujući davanje saglasnosti za ratifikaciju međunarodnih sporazuma, prijedlog izmjene Zakona o porezima, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je predložio Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu. Ovaj prijedlog fokusira se na zaštitu integriteta izbornog procesa i uvođenje novih tehnologija.​

Ako do sjednice dođe, to će biti prva sjednica Doma naroda BiH nakon promjena u Klubu Srba, gdje je mandat ponovo dodijeljen PDP-ovom Nenadu Vukoviću umjesto SNSD-ove Snježane Novaković Bursać. Ova promjena uslijedila je nakon što je sud utvrdio nepravilnosti tokom izbora državnih delegata u Narodnoj skupštini RS-a.

Oboje, Vuković i Novaković Bursać, pozvani su kako bi razjasnili ko trenutno obnaša funkciju delegata, ali svako od njih tvrdi da je aktuelni delegat. Vuković navodi da ga je predsjednik Doma naroda obavijestio o održavanju sjednice nakon izbora, ali da još nije dobio poziv. Novaković Bursać, s druge strane, tvrdi da je i ona primila poziv.

“Dogovor je bio da odmah nakon izbora bude sjednica. Mislim da neće biti problema i da ću doći na tu sjednicu, još uvijek nisam pozvan, ali sam bio u komunikaciji sa sekreterijatom i predsjednikom”, izjavio Vuković.

Preuzeo je CIK-ovo uvjerenje o dodjeli mandata i potpisao izjavu, ali nijedna sjednica još nije održana, pa njegov radni status nije zvanično započeo. Trenutno je nejasno zašto se Novaković Bursać i dalje vodi kao delegat, s obzirom na izmjenu CIK-ove prvobitne odluke.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija