Nastavlja se sukob u Rudniku mrkog uglja Zenica: Sastanak u Kaknju u potrazi za rješenjem

U četvrtak će se održati ključni sastanak u Kaknju u cilju pronalaženja rješenja za sveobuhvatnu situaciju u Rudniku mrkog uglja Zenica. Nakon sedam dana radničkog neposluha, Sindikat pogona “Raspotočje” RMU Zenica, predstavnici Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, Vlade FBiH, RMU Zenica te predstavnici sindikata okupit će se kako bi raspravili trenutnu situaciju i pokušali pronaći izlaz iz krize.

Predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” RMU Zenica, Nedžad Duraković, izražava ohrabrenje zbog najave sastanka te ističe važnost prisustva predstavnika ključnih institucija na tom događaju. Duraković naglašava kako se nadaju pozitivnom rješenju, bez obzira na njegovu prirodu.

Situacija je dodatno zakomplicirana nedavnom objavom Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (JP EPBiH) koje tvrdi da je RMU Zenica u proteklom periodu uplatila pozajmice u iznosu od 85.375.350 KM, nadmašujući planirane iznose. Duraković je upoznat s ovom objavom, no ističe kako fokus treba biti na pronalaženju rješenja za rudare.

“Svako ima svoju stranu priče i istine”, kaže Duraković, pozivajući na ozbiljan pristup situaciji. On predlaže nastavak procesa reorganizacije i konsolidacije, s mogućim zatvaranjem pogona “Stara jama” te usmjeravanjem resursa prema pogonu “Raspotočje”. Alternativno, predlaže zatvaranje cijelog rudnika uz isplatu otpremnina zaposlenicima u skladu sa zakonom.

Duraković ističe da se rudari suočavaju s izazovima od prošle godine, uključujući visoke jamske pritiske i obrušavanje krovine, što otežava ispunjenje planova proizvodnje. Uprkos uplati pozajmica od strane JP Elektroprivreda BiH, RMU Zenica ostvaruje samo 34 posto planirane proizvodnje od septembra 2023. do januara 2024. godine.

Troškovi plaća za navedeni period premašuju ostvareni prihod za 6,8 miliona KM, dok JP EPBiH tvrdi da su sredstva od pozajmica utrošena na isplate obaveza prema radnicima, PIO obavezama, otpremninama te zbrinjavanju viška radnika.

Sastanak u Kaknju predstavlja ključni trenutak za traženje održivog rješenja koje će zadovoljiti sve strane uključene u ovu kompleksnu situaciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79