Nastavljano suđenje Arminu Berberoviću: “Doktori prezentovali svoje izvještaje”

Foto: Klix

Pred vijećem Kantonalnog suda Sarajevo danas je nastavljen glavni pretres u dokaznom postupku koji se vodi protiv Armina Berberovića zbog krivičnog djela “Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa”, u vezi sa krivičnim djelom “Ugrožavanje sigurnosti javnog prometa”.

Berberović je, podsjetit ćemo, u saobraćajnoj nesreći koju je prouzrokovao pod dejstvom alkohola sa 0,51 promila alkohola u krvi i amfetamina te vožnjom bez vozačke dozvole, usmrtio dvije mlade doktorice Azru Spahić i Almu Suljić, dok je sestra ubijene Alme Edina zadobila lakše tjelesne povrede.

Na današnjem ročištu iskaz su dali sudski vještaci i doktori medicine Emir Alić i Mirsad Dorić.

Emir Alić je radio obdukciju Azre Spahić i Alme Suljić piše Klix.

Foto: Avaz

Za Azru Spahić je uslijedila neposredna smrt na licu mjesta zbog teških tjelesnih povreda koje je zadobila. Prema riječima Alića, Spahić je zadobila višestruke prijelome lobanje, vrata, krvnu podlivenost u predjelu hipofizne jame kao i u predjelu malog mozga. Iznio je detalje o i povredama donjeg dijela tijela.

Povrede glave i gornjeg dijela tijela su bile fatalne i imale za posljedicu smrtni ishod. Kako pretpostavlja Alić, udarom automobila kojim je upravljao Berberović, Spahić je “odbačena” i njeno tijelo je udarilo o tvrdu podlogu, najvjerovatnije zid.

Alić je radio i obdukciju Alme Suljić koja je zadobijenih povreda preminula 23. juna 2023. godine. Doktor je, također, iznio detalje povrede koje je Suljić zadobila. Povrede koje je zadobila u gornjem dijelu tijela okarakterisane su prvobitno bile kao povrede opasne po život. Zadobila je teško oštećenje mozga što je u konačnici imalo smrtnu posljedicu.

“Bez obzira na blagovremenu hospitalizaciju, nije bilo moguće spriječiti smrtni ishod”, kazao je danas Alić dodajući da su povrede glave bile fatalne i izazvale odumiranje tkiva mozga.

Alić je radio i utvrđivanje stepena povreda kod Edine Suljić koja je zadobila lakše tjelesne povrede koje nisu imale opasnost od smrtnog ishoda.

Doktor Mirsad Dorić detaljno je analizirao povrede kod Alme Suljić. Zbog zaista potresnog izvještaja, nećemo iznositi detaljno njegovo izlaganje, već ćemo samo kratko kontantovati njegov iskaz.

“Zbog teških oštećenja mozga došlo je do propadanja tkiva. Stanje pluća odgovaralo je stanju mozga i u ono se u 40 posto slučajeva završavalo smrću. Evidentne su bile promjene i na bubrezima, slezeni i srcu”, rekao je Dorić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79