Nastavnica bosanskog dala manju ocjenu zbog rukopisa, a onda napravila grešku za otkaza

Da li je nastavnica grešku napravila slučajno, u brzini, ili se pak radi o elementarnom nepoznavanju pravopisa, ostaje nam da nagađamo

Post jednog roditelja na Facebooku postao je viralan i privukao mnogo pažnje na društvenim mrežama.

Mevludin Rahmanović iz Sanskog Mosta podijelio je neobičnu situaciju koja se, kako on tvrdi, dogodila njegovom sinu.

U postu je objavio fotografiju kontrolnog rada iz kojeg je njegov sin dobio nižu ocjenu zbog lošeg rukopisa, ali na kojem se vidi i pravopisna greška koju je napravila nastavnica Bosanskog jezika.

– Ovo je ocjena iz Bosanskog jezika koju je moj sin (u srednjoj školi) dobio. Sasvim je legitimno dobiti 1, 2, 3, 4… i nije ocjena u suštini problem. Ima on svakakvih ocjena. Nadam se da NEmoram objašnjavati zašto ovo objavljujem.

P.s. vrlodobar (4) je zbog rukopisa – napisao je Rahmanović u opisu, uz priloženu fotografiju dijela kontrolnog rada njegovog sina.

Naime, na kraju kontrolnog rada, u opisu koji obrazlaže nižu ocjenu, nastavnica je napravila grubu pravopisnu grešku spojivši negaciju i glagol. Tako je umjesto “neke se rečenice ne mogu pročitati”, napisala “neke se rečenice pročitati nemogu”.

Pojašnjenja radi, ova greška uključuje pogrešno korištenje priloga “ne” uz glagol koji se, gramatički ispravno, piše odvojeno. Ovo je, inače, jedno od osnovnih pravila BHS jezika.

Da li je profesorica grešku napravila slučajno, u brzini, ili se pak radi o elementarnom nepoznavanju pravopisa, ostaje nam da nagađamo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79