Nastavnica bosanskog jezika nasrnula na direktoricu

U Osnovnoj školi ”Đurđevik” kod Živinica u četvrtak se u vrijeme nastave odigrao nemili događaj u kojem je glavna protagonistkinja bila nastavnica bosanskog jezika Deniza Aljić, koja je, kako nam je saopćeno, fizički nasrnula na direktoricu škole Amelu Mehmedović.

Nakon napada, Mehmedović je završila u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Živinice, gdje su joj ljekari uradili EKG, odredili terapiju i naložili da u petak snimi pluća.

U razgovoru za „Avaz“ direktorica škole Amela Mehmedović pojašnjava kako su radni kolektiv, ali i učenici i ranije imali problema s Aljić.

– Prošle godine je fizički napala dvoje učenika i zbog toga je bio pokrenut disciplinski postupak. U ovoj školskoj godini je već verbalno napala Komisiju za ocjenjivanje i tada me pokušala udariti šakom, ali nije uspjela. Potom je verbalno napala sekretaricu škole, koja je nakon napada završila u Hitnoj pomoći – govori direktorica Mehmedović i nastavlja:

– U četvrtak je, zajedno s blagajnicom škole, ušla u moju kancelariju. Škola je dobila sudski nalog da napravi administrativnu zabranu, odnosno da se ovoj kolegici odbija od plaće zato što nije plaćala komunalne usluge. Objašnjavala sam joj kako smo to dužni uraditi, jer je u nalogu navedeno da će škola, kao odgovorno lice, biti kriva za nepoštivanje sudskog naloga. Ona je počela vikati i pitati zbog čega nismo čekali da se ona žali, ali nije željela čuti da smo obavezni da postupimo prema nalogu suda. Kada je blagajnica napustila kancelariju, i ona je krenula prema vratima. No, naglo je stala, a potom pritrčala do mene i jako me udarila u grudni koš. Vidjela sam da ide prema kancelariji blagajnice i uprkos boli sam ustala i krenula za njom. Ona je ušla u kancelariju blagajnice, iskopčala grijalicu iz utičnice i istrčala. Pošto više nisam mogla stajati na nogama, zamolila sam kolege da obavijeste Hitnu pomoć i tamo mi je ukazana pomoć – kaže direktorica Mehmedović.

U Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Živinicama direktorica Mehmedović je dala izjavu službenicima Policijske uprave Živinice. Policajci su došli u školu da bi uzeli i izjavu od nastavnice Aljić, a ona, kako su radne kolege ispričale Mehmedović, nije opovrgla napad, već je policajce pitala imaju li svjedoke napada.

– Meni to govori da se ona pripremala za ovo. Upozoravali smo resorno ministarstvo na njeno ponašanje, ali je izostala reakcija. Vjerujte da sam u stanju šoka i da ne znam kako ću na posao. Objašnjavala sam joj kako moramo postupiti po nalogu suda i govorila da retroaktivno može tražiti novac ako joj je nezakonito oduzet, ali ona to nije htjela da čuje. Udarila me baš jako u grudni koš i samo se nadam da neću imati posljedica – kaže na kraju razgovora direktorica OŠ „Đurđevik“ Amela Mehmedović.

U trenutku razgovora s direktoricom Mehmedović nastava u OŠ „Đurđevik“ je bila okončana, tako da nismo uspjeli stupiti u kontakt s nastavnicom Denizom Aljić. Prosvjetni radnici u TK su ogorčeni i zabrinuti nakon posljednjih događanja u školama, jer, podsjećanja radi, profesor engleskog jezika u Gimnaziji ”Ismet Mujezinović” u Tuzli Fuad Isabegović je sredinom januara krvnički nasrnuo na direktoricu Almu Mujkanović i pedagoginju Nuru Ćosićkić, koje su zadobile teške tjelesne povrede, opasne po život.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79