BiH NATO i EUFOR: Generali OSBiH su prekoračili svoje mandate, pozivamo vlasti da...

NATO i EUFOR: Generali OSBiH su prekoračili svoje mandate, pozivamo vlasti da imenuju nove

Plan strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu Bosne i Hercegovine, nakon čega bi trebali biti imenovani novi generali Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dalje se zbog opstrukcija u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine ne stavlja na dnevni red, iako je ministar odbrane Zukan Helez dostavio plan, a potom prije nekoliko dana i dopis kojim traži da se ovo pitanje hitno razmatra i riješi. 

Početkom marta prošle godine istekao je mandat načelniku Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovniku Senadu Mašoviću te njegovoj dvojici zamjenika general-majorima Ivici Jerkiću i Gojku Kneževiću. Od tada pa do danas, NATO je od tada, gotovo svakodnevno insistirao da se izvrši imenovanje novog generalskog kora, ali Predsjedništvo BiH još nije pokrenulo postupak imenovanja novog štaba kao ni popunu generalskoga kora zbog odlaska u beneficiranu penziju nekoliko visokih oficira.

General-pukovnik Senad Mašović i general-majori Gojko Knežević i Ivica Jerkić: Mandati istekli prije 15 mjeseci

Na upit Faktora da prokomentiraju situaciju u kojoj već 15 mjeseci generali ilegalno rukovode Oružanim snagama BiH, te da li su upoznati sa ovom situacijom, iz NATO Štaba Sarajevo i misije EUFOR Althea dobili smo sljedeći odgovor, odnosno zajedničku izjavu:

– Poznato nam je da su sadašnji oficiri na generalskim pozicijama prekoračili svoje mandate za više od godinu dana i o ovom pitanju smo razgovarali sa članovima Predsjedništva.

Pozivamo vlasti u Bosni i Hercegovini da osiguraju tranziciju generalskog kora u skladu sa Zakonom o odbrani i Zakonom o službi u OSBiH.

U članu 31. Zakona o odbrani BiH precizirano je koliko traje mandat bez mogućnosti nastavka po automatizmu ili produženja.

Nakon što Predsjedništvo BiH usvoji Plan strukture generalskog kora, ministar odbrane dostavlja prijedlog za postavljenja osoba na generalske pozicije, a u skladu sa nadležnostima iz člana 15. Zakona o odbrani BiH.

Članom 24. ovog zakona definirana je kompletna procedura.

– Načelnika i zamjenike načelnika Zajedničkog štaba predlaže ministar odbrane, a postavlja Predsjedništvo, uz konsultacije sa Stalnim komitetom za vojna pitanja. Parlamentarna skupština potvrđuje imenovanja u roku od 45 dana od dana kada joj Predsjedništvo dostavi svoju odluku o imenovanju. Predsjedništvo može smijeniti s dužnosti načelnika Štaba i zamjenike načelnika Štaba, na prijedlog ministra odbrane. Načelnik Zajedničkog štaba i njegova dva zamjenika ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda niti će načelnik Zajedničkog štaba biti iz reda istog konstitutivnog naroda kao komandant Operativne
komande Oružanih snaga i komandant Komande za podršku Oružanih snaga.

S obzirom da se po nacionalnom ključu vrši rotacija na pozicijama načelnika i dva zamjenika, sada je na redu da general iz reda srpskog naroda preuzme rukovođenje Oružanim snagama.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH u svojoj strukturi imaju 13 generalskih pozicija.

Radi se o pozicijama – načelnika Zajedničkog štaba OSBiH i njegova dva zamjenika, komandant Operativne komande OSBiH i njegova dva zamjenika, komandant Komande za podršku OSBiH i njegova dva zamjenika, tri komandanta pješadijskih brigada i pozicija generalnog inspektora.

Generalski činovi u OSBiH su brigadni general, general-major i general-pukovnik. Zakonom o odbrani BiH definirane su rotacije po nacionalnoj pripadnosti, tako da sad na mjesto načelnika Zajedničkog štaba OSBiH dolazi Srbin, a zamjenici će biti Bošnjak i Hrvat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM