NATO je na Kosovo prebacio rezervne trupe dodijeljene svojoj mirovnoj misiji KFOR zbog obuke

 

NATO je na Kosovo prebacio rezervne trupe dodijeljene svojoj mirovnoj misiji KFOR zbog obuke, rekao je jedan od vojnih komandanata.
KFOR-ov regionalni komandant za istok, pukovnik Christopher Samulski, rekao je novinarima da su rezervne trupe stigle “kao dio uobičajenog planiranja za vanredne situacije”. Samulski je govorio u kampu Bondsteel, jednoj od baza KFOR-a.

Samulski nije dao nikakve konkretne informacije o tome koliko je vojnika stiglo na Kosovo, ali je govorio o jedinici “veličine bataljona”. Bataljon se obično sastoji između 500 i 1.000 vojnika.

Protesti Srba na Kosovu zbog zahtjeva da koriste srbijanske tablice na automobilima povećali su trvenja između Kosova i Srbije, više od dva desetljeća nakon što je NATO bombardirao Srbiju kako bi okončao represiju nad albanskom većinom na Kosovu.

Na Kosovu je trenutno stacionirano oko 3.700 vojnika NATO-a u misiji KFOR-a.

Blokade cesta podignute tokom ljetnih protesta uklonjene su tek kada su snage NATO-a uključile da nadgledaju proces, a Kosovo pristalo odgoditi pravilo o izdavanju dozvola sa novim rokom za zamjenu postavljenim do 31. oktobra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79