NATO ostaje uz BiH

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg posjetio je od 19. do 20. novembra Sarajevo, uključujući i NATO Štab Sarajevo.

Tokom posjeta, glavni tajnik se sastao s komandanticom NATO Štaba Sarajevo brigadnom generalicom Pamelom McGaha. Tom prilikom zahvalio je generalici McGaha i osoblju NATO Štaba za podršku miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

– NATO je, dugi niz godina, posvećen Bosni i Hercegovini. Vaša sigurnost je važna za regiju zapadnog Balkana i bitna je za Europu – rekao je glavni tajnik.

U svom obraćanju uz predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanu Krišto, glavni tajnik je rekao „Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine” i pozvao “sve političke lidere da očuvaju jedinstvo, grade državne institucije i rade na pomirenju”.

Glavni tajnik NATO-a pohvalio je Bosnu i Hercegovinu za napredak na putu ka članstvu u Europskoj uniji, te ponovio da NATO ostaje opredijeljen za podršku euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

– Svaka zemlja ima pravo izabrati svoje sigurnosne aranžmane. Bez stranog uplitanja – izjavio je glavni tajnik.

To je bio posjet Stoltenberga, tokom četvorodnevne turneje na zapadnom Balkanu. Planirano je da otputuje na Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju – saopćio je NATO Štab Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79