NATO ponovo na Manjači: Nova vježba OS BiH

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović najavio je danas da će OSBiH na poligonu borbene obuke “Manjača“ od 6. do 10. septembra realizovati vježbu SEL-2 ocjenjivanja Lake bataljonske pješadijske grupe.

“Riječ je o vježbi koja će biti ocjenjivana/evaluirana od ocjenjivača OSBiH uz ocjenjivače partnerskih država, te će u kompletnom procesu biti evaluirana od NATO saveza”, istakao je general Mašović.

Podsjetio je da su OSBiH prošle godine provele dvije vrste ocjenivanja za Laku bataljonsku pješadijsku grupu.

“Ove godine provodimo vježbu SEL-2 s jasnim ciljem i namjerom da pripremimo Laku bataljonsku pješadijsku grupu za ključno i zahtjevno ocjenjivanje NEL-2, koje nas ‘čeka’ 2022. godine i koje će biti provedeno u potpunosti od strane NATO saveza”, precizirao je Mašović.

Naveo je i da su OSBiH do 2018. godine deklarisale manje jedinice koje su od NATO saveza bile u potpunosti ocijenjene kao NATO interoperabilne i borbeno spremne, uz jasno izraženu želju da se podigne stepen sposobnosti i stepen saradnje s NATO savezom, javlja Fena.

“Ovaj zadatak nimalo nije lagan i podrazumijeva značajna sredstva, kao i značajno podizanje stepena interoperabilnosti i obuke i predstavlja zadatak koji vrlo jasno govori o sposobnostima i zadacima”, ali i mogućnostima OSBiH, kazao je Mašović.

Pojasnio je, istovremeno, kako će vježba SEL-2 biti realizovana u skladu s NATO konceptom operativnih sposobnosti i uz puno poštovanje svih epidemioloških mjera.

“Vježba ocjenjivanja Lake bataljonske pješadijske grupe pokazuje jasnu opredjeljenost OSBiH, ali i države Bosne i Hercegovine da u svim segmentima dostigne NATO standarde i nastavi na NATO putu do punopravnog članstva”, poručio je general Mašović putem video-poruke.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79