NATO raspoređuje rezerve na Kosovu

NATO je rasporedio rezervne vojnike u svoju misiju na Kosovu KFOR, objavio je jedan od zapovjednika misije uoči isteka roka za uvođenje registarskih oznaka koje uvode kosovske vlasti, a kojima se protive lokalni Srbi, piše Hina.

Podsjetimo, raniji pokušaji da se uvedu tablice na većinski srpskom sjeveru Kosova doveli su do sukoba između policije i Srba koji su ljetos postavili cestovne blokade.

Blokade su uklonjene onda kada su se u nadgledanje postupka uključili NATO-ovi mirovnjaci, pa su kosovske vlasti produžile rok do 31. oktobra. Kako se taj datum približava, sve više raste bojazan od izbijanja sukoba između Kosova i Srbije.

– U sklopu uobičajenog planiranja rasporeda snaga, postoje rezerve uvježbane za dolazak ovdje – rekao je komandant istočnog sektora KFOR-a, pukovnik Kristofer Samulski (Christopher) novinarima u kampu Bondsteel, prenosi Hina.

U Kosovo je trenutno raspoređeno oko 3.700 mirovnjaka NATO-a, a američki časnik nije precizirao koliko dodatnih vojnika je stiglo na Kosovo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79