NATO spreman da sačuva mir na Kosovu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je veliku zabrinutost zbog situacije na sjeveru Kosova i Metohije i poručio da su snage Alijanse spremne da očuvaju mir, pozivajući Beograd i Prištinu da se vrate pregovorima uz pomoć EU, jer je taj put jedino održivo sredstvo za postizanje trajnog mira za sve zajednice.

Stoltenberg je istakao da je veoma značajno da se ulože dodatni diplomatski napori u rješavanju kosovskog pitanja.

“Želim jasno da stavim do znanja da su snage NATO-a spremne da očuvaju mir na Kosovu. Mi nećemo dozvoliti da se nasilje iz 1990-ih vrati”, rekao je Stoltenberg za njemački list “Velt”.

On je istakao da je NATO posvećen održavanju mira i bezbjednosti u čitavom regionu.

On je pozvao je Beograd i Prištinu da se vrate pregovorima uz pomoć EU, ističući da je taj put jedino održivo sredstvo za postizanje trajnog mira za sve zajednice.

Nakon događaja u selu Banjska na sjeveru pokrajine od 24. septembra, zemlje članice NATO-a povećale su broj pripadnika misije Kfora na Kosovu i Metohiji na oko 4.500 vojnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79