NATO: Spremni smo djelovati ukoliko dođe do porasta tenzija na Kosovu!

NATO je spreman da poveća broj vojnika na Kosovu, ukoliko dođe do povećanja tenzija u vezi sa odlukom Vlade Kosova da registruje automobile registarskim oznakama RKS – Republika Kosovo.

“Mi smo na oprezu i spremni da djelujemo… ako imamo porast tenzija, možemo i da povećamo broj rezervnog sastava… možemo donijeti ovu odluku za kratko vrijeme”, rekao je zamjenik komandanta misije NATO na Kosovu (KFOR), Luca Piperni u sedištu KFOR-a u Prištini, piše VOA.

Situacija na sjeveru Kosova postala je napeta 31. jula, dan prije nego što je Vlada Kosova počela da primjenjuje odluku o ulazno-izlaznim dokumentima i registraciji automobilskih tablica u RKS.

Lokalni Srbi postavili su barikade na putevima koji vode ka graničnim prelazima između Kosova i Srbije – Jarinje i Brnjak. Zbog tenzija, a na zahtjev međunarodnih mehanizama, Vlada Kosova je odložila primjenu odluke za mjesec dana i barikade su potom uklonjene.

U međuvremenu, obje strane su se usaglasile o pitanju ulazno-izlaznih dokumenata, dok je rješenje o registraciji automobila stupilo na snagu 1. septembra i trajaće do 31. oktobra.

Vlasti na Kosovu nisu saopštile detalje o tome kako će postupiti nakon isteka ovog roka. Na Kosovu se procjenjuje da ima oko 10.000 automobila sa registarskim tablicama gradova Kosova – uglavnom KM (Kosovska Mitrovica) koje izdaje Srbija.

Kosovo ove tablice smatra nelegalnim, pošto Priština i Beograd imaju sporazum o slobodi kretanja od 2011. godine.

Piperni je rekao da je situacija trenutno mirna, ali krhka, pa NATO ne isključuje mogućnost novih tenzija ili nasilja kada istekne rok za registraciju automobila 31. oktobra.

“Ako se situacija pogorša, spremni smo da intervenišemo, spremni smo da budemo između demonstranata i bezbjednosnih organizacija”, rekao je on.

Vlasti u Srbiji saopštile su da ovakve odluke Vlade Kosova imaju za cilj protjerivanje Srba sa sjevera Kosova. Međutim, nisu iznijeli dokaze za takve tvrdnje.

Dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije počeo je 2011. godine. Stranke su potpisale nekoliko sporazuma, ali nisu svi sprovedeni. Kosovo insistira da se dijalog završi uz obostrano priznanje, dok Srbija pominje kompromisno rješenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79