NATO upozorio da bi rat u Ukrajini mogao potrajati godinama

Rat u Ukrajini mogao bi trajati godinama, rekao je u nedelju Jens Stoltenberg, Generalni sekretar NATO-a dok Rusija pojačava svoje napade na Ukrajinu.

Stoltenberg je rekao da bi snabdijevanje ukrajinskih trupa najmodernijim oružjem povećalo šanse za oslobađanje njenog istočnog regiona Donbasa od ruske vojske, objavio je njemački list Bild am Sonntag.

“Moramo se pripremiti za činjenicu da bi to moglo potrajati godinama. Ne smijemo odustati u podršci Ukrajini”, kazao je Stoltenberg.

“Čak i ako su troškovi visoki, ne samo za vojnu podršku, već i zbog rasta cijena energije i hrane.”

Britanski premijer Boris Johnson, koji je u petak posjetio Kijev, također je tokom vikenda govorio o potrebi pripreme za dugi rat. To je značilo da se osigura da “Ukrajina dobije oružje, opremu, municiju i obuku brže od osvajača”, napisao je on u tekstu u londonskom Sunday Timesu.

“Vrijeme je vitalni faktor. Sve će zavisiti od toga da li Ukrajina može ojačati svoju sposobnost da brani svoje tlo brže nego što Rusija može obnoviti svoj kapacitet za napad.”

Obraćajući se novinarima u subotu, Johnson je naglasio potrebu da se izbjegne “umor od Ukrajine”. Saveznici moraju pokazati Ukrajincima da su tu da ih podržavaju dugo vremena, rekao je on.

Ukrajina je dobila značajan poticaj u petak kada ju je Evropska komisija preporučila za status kandidata, odluka koju bi zemlje Evropske unije trebale podržati na samitu ove sedmice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79