Naučni rad studenta Medicinskog fakulteta Banjaluka na Međunarodnom kongresu u Moskvi

Student pete godine Medicinskog fakulteta u Banjaluci Igor Lepir, koji je i stipendista Fonda “Dr Milan Jelić”, predstaviće naučni rad “Prognostička značajnost BRAF mutacija kod pacijenata oboljelih od melanoma” na Međunarodnom kongresu studenata medicine u Moskvi, koji će biti održan u aprilu.

Lepir, koji već ima tri objavljena rada iz oblasti anatomije, patologije i neurologije, rekao je Srni da mu je odlazak na kongres u Moskvu veliki izazov, te da su ovakve prilike idealne da se predstavi potencijal mladih naučnika iz Republike Srpske.

On je naglasio da njegov odlazak u Moskvu finansiraju dekan i Medicinski fakultet, te da mu sve to pruža mogućnost da predstavi svoje istraživanje i ustanovu u kojoj se školuje.

Lepir je napomenuo da je bavljenje naučnim istraživanjem dostupno studentima, ukoliko oni to žele i imaju afinitete.

– Imao sam lično priliku da sarađujem sa izuzetnim mentorima, koji su me mnogo naučili, bili velika podrška i pomogli mi u realizaciji mojih ideja – priča ovaj student medicine, koji je sa prosjekom ocjena 9,97 ove godine prvi na rang listi stipendista Fonda.

Osim naučnog rada koji će predstaviti u Moskvi, Lepir je istakao da je ponosan i na tri naučna rada koja su objavljena u cjelosti, te dva rada koja čekaju objavu, a već su predstavljena na kongresima u Holandiji, Bugarskoj i Republici Srpskoj.

Trenutno učestvuje u organizaciji prvog kongresa studenata medicine u Banjaluci, a u avgustu ga čeka odlazak u Tunis gdje će u okviru studentske razmjene obavljati praksu u jednoj od bolnica u ovom gradu.

Lepir je napomenuo da je tokom dosadašnjeg studiranja najviše pažnje posvetio proučavanju određenih karakteristika tumora, koje su mu kao studentu dostupne, te da je radio i istraživanja o amiotrofičnoj lateralnoj lateralnoj sklerozi (ALS) – rijetkoj neurološkoj bolesti kojoj je trenutno etiologija nepoznata, a samim tim i adekvatna terapija.

– Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci imaju dobru priliku da tokom bavljenja naučno-istraživačkim radom više izuče oblast koja ih interesuje, te tako iskažu svoj potencijal i daju doprinos razvoju medicine – rekao je Lepir.

On je dodao da mu je želja da upiše doktorske studije, nastavi naučno-istraživački rad, te završi specijalizaciju koja ga bude najviše interesovala.

– Medicina je veoma široka oblast. Još sam bez konačne odluke o specijalizaciji, ali me trenutno interesuje nekoliko oblasti, prvenstveno hirurških – rekao je Lepir.

On je naveo da je već četvrtu godinu stipendista Fonda “Dr Milan Jelić” što mu mnogo znači, jer je to jedna od najboljih nagrada i dobar način da se motivišu mladi ljudi da rade i više i bolje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments