Naučnica iz Srbije ima ideju: Mreža brzih „auto-puteva“ kroz svemir

Nataša Todorović, naučnica iz Astronomske opservatorije u Beogradu, otkrila je mrežu brzih „auto-puteva“ kroz Sunčev sistem.

Mreža koju omogućava gravitaciona interakcija između Sunca i planeta, mogla bi da se koristi za brzo slanje svemirskih letjelica, mnogo jeftinije nego do sada, jer na ovom putu vozilu nije potrebno gorivo.

Nataša je doktorirala na teoriji koja je vezana za stabilnost i uopšte pojam haosa u dinamičkim sistemima, oslanjala se, kaže, na ruske matematičare, a zatim se bacila na kompjutersku realizaciju tih teorija i primijenila ih na svemir, odnosno na Sunčev sistem.

Mreža brzih „auto-puteva“ kroz svemir
Njen posljednji rad je vezan za skraćenje vremena, za koje se tzv. mala tijela, asteroidi, komete ili letjelice kreću na 100 godina, jer u svemiru je za takvo kretanje potrebno ogromno vrijeme koje se mjeri stotinama hiljada ili milionima godina. Ovo skraćenje je i omogućilo pronalazak nepoznatih struktura kojima u početku niko nije znao porijeklo.

„To su mjesta u Sunčevom sistemu gdje gravitacije planeta reaguju na taj način da mogu jako brzo da vuku neko malo tijelo, kamen, asteroid, kometu, letjelicu. Te brzine su ekstremno velike, ali to ranije niko nije slikao. Nešto može za nekoliko godina da napusti Sunčev sistem, a inicijalno je, kao rezultat otkriveno još 2017. godine“, objašnjava Todorovićeva.

Ova skromna djevojka teško može da izgovori činjenicu da je lično ona u Astronomskoj opservatoriji na beogradskoj Zvjezdari došla do ovog otkrića, ali nije znala o čemu se radi, niko nije znao. Istraživanje je na neko vrijeme sklonila u fioku.

Pomoć američkog i grčkog kolege
„Onda sam 2019. pozvala mog američkog saradnika Arona Rozengrina da mi pomogne da nešto napišem o tome, on lijepo piše. Na moju sreću, nije bio povjerljiv prema tom rezultatu, krenuli smo u provjeru, srećom, potvrđeno je da nije greška u računu, da sve zaista postoji. I dalje nismo znali šta je to, tada se uključio jedan grčki astronom koji nas je uputio na literaturu, vjerovao je da bi to mogli da budu svemirski „auto-putevi”, priča nam Nataša Todorović.

Hristos Eftimiopulos im je objasnio da je koncept ovih ruta bio poznati ranije, od prije 20 godina, ali ne i otkriće naše sagovornice, da se one prostiru duž cijelog Sunčevog sistema.

Mjesta duž kojih se protežu ovi „auto-putevi“ su ranije bila poznata samo u neposrednoj okolini svojih izvorišta, takozvanih Lagranževih tačaka.To su, naime, tačke koje se nalaze u okolini planeta i u velikoj mjeri mogu da kontrolišu kretanje letjelica.

„Između Zemlje i Mjeseca, na primjer, postoji jedna takva tačka u kojoj svemirska letjelica ne može da padne ni na Zemlju ni na Mjesec, nego ostaje u toj tački nepomično, jer se gravitacije Zemlje i Mjeseca tu potiru. Zemlja vuče na jednu stranu, Mjesec na drugu i tijelo u toj tački ostaje nepomično. NASA letjelice se tu parkiraju, za ruske i kineske nisam sigurna“, kaže naučna saradnica Astronomske opservatorije.

Brzi let kroz Sunčev sistem — bez goriva
Ona dodaje da su brze rute u okolini ovih tačaka već korišćene za letjelice NASA, „Artemis“ i „Genezis“, koje su po sličnom principu koristile Lagranževe tačke u okolini Jupitera. Međutim, već malo dalje od planeta rute su bile potpuno nepoznate, niko nije znao kako se šire i dokle se prostiru.

Otkriće ove Beograđanke značiće veliku uštedu zemaljskih resursa u daljem istraživanju svemira, jer riječ je o prirodnim putevima na kojima se ne troši bilo kakvo gorivo. S druge strane, ako bi neko krenuo brzim putem, uz gorivo, onda bi to vjerovatno dodatno skratilo putovanje kroz Sunčev sistem.

Za dobrobit čovječanstva
U posljednjih nekoliko dana, od kada je rad objavljen u časopisu „Sajns advans“, dobila je bezbroj imejlova kolega naučnika, a da li je već kontaktirala neka svemirska sila koja će koristiti njene rute, znaće uskoro, kada otvori poštu.

Časopis koji je objavio rad, imao je zahtjev da on bude transparentan, tako da je otkriće Nataše Todorović za dobrobit cijelog čovječanstva.

Nataša je rođena u Njemačkoj, odrasla u Bosni, a od 1992. je u Beogradu, gdje je završila astronomiju na Prirodno-matematičkom fakultetu, magistrirala je i doktorirala u saradnji sa astronomima iz Nice i Padove, tada je, kaže, i naučila metod koji je iskoristila za otkriće nebeskih auto-puteva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79