Naučnici analizirali skoro 10 hiljada žena: Zagađenje zraka povezano s gubitkom koštane mase

Novo istraživanje pokazuje zabrinjavajuću povezanost između viših razina onečišćenja zraka i napretka osteoporoze, bolesti koji čini kosti krhkijima o podložnijima lomovima.

Rizik od osteoporoze raste s godinama, a posebno je čest kod žena u postmenopauzi.

Tako su naučnici analizirali podatke 9.041 žene u postmenopauzi tokom razdoblja od šest godina, posebno se fokusirajući na mineralnu gustoću kostiju; što je neizravni pokazatelj osteoporoze i rizika od loma.

 

Prikupili su njihove adrese i na području gdje žive pratili razine dušikovog oksida, dušikovog dioksida, sumporovog dioksida i čestica PM10 (zagađujuće čestice promjera manjeg od 10 mikrometara/μm).

Otkrili su da s povećanjem zagađenja opada mineralna gustoća kostiju u svim dijelovima tijela; uključujući vrat, kralježnicu i kukove.

-Naše otkriće potvrđuje da loša kvaliteta zraka može biti faktor rizika za slabljenje kostiju, neovisno o socioekonomskim ili demografskim čimbenicima – rekao je biomedicinski znanstvenik Diddier Prada sa Sveučilišta Columbia u New Yorku.

 

Dosadašnje studije pokazale su povezanost između onečišćenja zraka i većeg rizika od prijeloma kostiju, kao i većeg smanjenja koštane mase.

Ovo novo istraživanje dodatno potvrđuje te nalaze s podacima o ženama u postmenopauzi i različitim mješavinama zagađenja zraka, piše Science Alert, prenosi Index.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79