Svijet Naučnici otkrili da se u Evropi širi novi soj virusa, potječe sa...

Naučnici otkrili da se u Evropi širi novi soj virusa, potječe sa španskih farmi

Verzija koronavirusa koja je potekla od španskih poljoprivrednih radnika brzo se proširila velikim dijelom Evrope od ljeta, a sada čini većinu novih slučajeva zaraze u nekoliko zemalja i više od 80 posto u Velikoj Britaniji, piše danas Financial Times pozivajući se na novu naučnu studiju.

Međunarodni tim naučnika koji prati virus putem njegovih genetskih mutacija opisao je u istraživačkom radu izvanredno širenje nove varijante virusa nazvane 20A.EU1.

Njihov rad sugerira da su ljudi koji su se vraćali s ljetovanja u Španiji odigrali ključnu ulogu u prenošenju virusa širom Evrope, postavljajući pitanje je li drugi val koji je zahvatio Europu mogao biti blaži da je kontrola u aerodromima i drugim saobraćajnim čvorištima bila bolja i stroža.

Budući da svaka varijanta virusa ima svoj genetski potpis, može se pratiti do mjesta iz kojeg je nastala.

– Iz širenja 20A.EU1 čini se jasnim da mjere prevencije često nisu bile dovoljne da zaustave daljnji prijenos novih sojeva virusa ovog ljeta – rekla je Emma Hodcroft, evolucijska genetičarka sa Univerziteta u Baselu i glavna autorica studije koja tek treba biti objavljena u naučnom časopisu.

Novi soj virusa brzo se širi

Naučni timovi u Švicarskoj i Španiji sada žure s ispitivanjem ponašanja novog soja virusa kako bi utvrdili je li možda smrtonosniji ili zarazniji od ostalih sojeva.

Hodcroft je naglasila kako nema dokaza da je brzo širenje ovog soja posljedica mutacije koja povećava prijenos ili utječe na klinički ishod. Ipak, naglasila je da se 20A.EU1 razlikuje od bilo koje verzije Sars-Cov-2 virusa na koju je ranije naišla.

– Nisam vidjela nijednu varijantu s takvom dinamikom sve dok u Evropi nisam gledala genomske sekvence koronavirusa – rekla je.

Timovi posebno surađuju s virološkim laboratorijima kako bi utvrdili nosi li 20A.EU1 određenu mutaciju u proteinu koji virus koristi za ulazak u ljudske stanice, što bi moglo promijeniti njegovo ponašanje.

Identificirana je još jedna mutacija

Svi virusi razvijaju mutacije – promjene u genetskom kodu – koje se mogu grupirati u nove verzije i sojeve. Identificirana je još jedna mutacija Sars-Cov-2, nazvana D614G, za koju se vjeruje da virus čini zaraznijim.

Joseph Fauver, genetski epidemiolog sa Univerziteta Yale koji nije sudjelovao u istraživanju, rekao je:

– Potrebno nam je više ovakvih studija kako bismo pronašli mutacije koje su porasle do visoke učestalosti u populaciji, a zatim inženjeringom vidjeli čine li virus više prenosivim.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79