Naučnici tvrde: Koronavirus u BiH i Hrvatsku donijeli su turisti koji su u januaru došli iz Wuhana

Naučnici iz hrvatskog Instituta “Ruđer Bošković” vjeruju da su koronavirus u BiH i Hrvatsku donijeli turisti iz Kine koji su usred pandemije posjetili dvije zemlje.

“Detaljno smo analizirali uzorke i otkrili da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta: Italije, Austrije i direktno iz Wuhana. Od tamo su ga donijeli Kinezi koji su turistički bili ovdje u januaru”, kazao je Oliver Vugrek s Instituta “Ruđer Bošković” za 24 sata.

Porijeklo virusa otkriveno je na osnovu 21 uzorka, ali istraživanje je stalo zbog nedostatka novca.

“S istraživanjem smo stali na 21 uzorku. Njih smo detaljno analizirali, od čega je sedam uzoraka dešifrirano 100 posto, a ostali su dešifrirani do 90 posto jer su bili slabije kvalitete. U ovih sedam stopostotnih uzoraka otkrili smo da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta”, rekao je Vugrek.

Na pitanje da li je riječ o autobusu s Kinezima koji su usred pandemije u njihovoj zemlji autobusom stigli u obilazak BiH i Hrvatske, Vugrek odgovara:

“Da, upravo je naš zaključak da je od tamo. Neko od putnika vjerovatno je virus prenio turističkom vodiču, a on dalje. To nam pokazuje uzorak koji je najsličniji virusu iz Wuhana s početka pandemije”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79