Naučnik iz Londona odgovara: Kad bi nam se mogao vratiti “normalni život”?

Profesor Robin Shattock, naučnik koji predvodi jednu od britanskih bitki za vakcinu protiv COVID-a, upozorio je da se “stvari u Velikoj Britaniji neće vratiti u normalno”, barem do ljeta 2021.

Pod “normalno”, profesor misli na život bez restriktivnih mjera, lockdowna, distance i maski.

Shattock, koji radi na tretmanu pri londonskom Imperial College, izrazio je nadu da će svijet vakcinu početi koristiti početkom sljedeće godine.

“Očekujem da ranjive populacije dobiju vakciju u prvoj polovini sljedeće godine i, budemo li imali ljeto kao ovo – s opadanjem broja novozaraženih – bit će to vrijeme kad će se život polako početi vraćati u normalu”, kazao je on za The Independent.

Profesor je objasnio “prve korake” za izlazak iz pandemije, što ovisi o cijepljenju rizičnih skupina u populaciji, uključujući zdravstvene radnike i starije osobe. Shattock je rekao da bi cijepljenje ovih ključnih grupa bilo “vrlo velik logistički poduhvat”, ali onaj koji je opisao kao “mijenjanje igre”.

On je dodao: “Ne bi značilo da je gotovo, ali dalo bi nam šansu da počnemo izlaziti iz ove situacije.”

Unatoč predviđanjima, Shattock je priznao da je pokušaj pogađanja budućnosti u svijetu punom koronavirusa pomalo nalik na “gledanje u kristalnu kuglu”.

Trenutno je jedanaest vakcina protiv koronavirusa u završnoj fazi velikih ispitivanja. Shattock vjeruje da će podaci iz ovih ispitivanja biti dostupni u sljedeća dva mjeseca, a nakon toga će se predstaviti regulatorima na odobrenje.

Profesor očekuje da će prve vakcine biti dostupne već nakon Božića, dok bi njegovo vlastito cjepivo moglo biti dostupno sredinom 2021. godine prenosi RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79