Naučnik o otkriću uzroka ozbiljnih krvnih ugrušaka nakon cijepljenja

Njemački naučnici tvrde da znaju uzrok rijetkih, ali ozbiljnih krvnih ugrušaka koji su se pojavili nakon cijepljenja.

Cjepiva koja koriste adenovirusne vektore šalju takozvani šiljasti protein u staničnu jezgru, gdje se neke od uputa za stvaranje proteina koronavirusa mogu pogrešno povezati i izazvati krvni ugrušak.

S druge strane, cjepiva poput Pfizera i Moderne, koja koriste drugačiju tehnologiju, poznatu kao “glasnička RNA”, dostavljaju genetski materijal šiljastog proteina samo u staničnu tekućinu, a ne u staničnu jezgru.

Hrvatski naučnik Ivan Đikić objasnio je da bi zbog tog otkrića svojih kolega s Instituta s Goetheovog univerziteta ubrzo mogla doći sigurnija cjepiva.

“Otkriće Instituta s Goetheova sveučilišta pokazalo je da se problem ugrušaka koji se pojavljuju nakon cijepljenja cjepivima AstraZeneca i Johnson & Johnson, što se dešava rijetko, može riješiti stvaranjem gena u kojem se promijene mjesta za splicing i kad bi maknula ta mjesta za splicing. Kolege iz Johnson & Johnsona već su stupile u kontakt s kolegom Marshalekom i vjerujem da je to dobra ideja. Treba se to dobro provjeriti i unaprijediti. Ako se potvrdi da je to uistinu jedan od glavnih razloga, onda će ta nova cjepiva biti vrlo brzo napravljena, jer je to vrlo mala modifikacija”, rekao je za RTL Đikić.

Oglasili su se iz kompanije Johnson & Johnson, cjepiva koje su neke države obustavile ili ograničile uporabu, kao i cjepivo AstraZeneca.

Podržavaju istraživanje, kako napominju, ove rijetke pojave, surađuju sa svjetskim stručnjacima i raduju se razmjeni podataka čim oni budu dostupni, priopćio je J&J.

AstraZeneca je odbila komentirati njemačko istraživanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79