Navijački incidenti su sve češći u BiH

Jedinica za podršku MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona u srijedu je kod pripadnika navijačke skupine “Ultras” pronašla 68 drvenih palica, četiri metalne palice, jednu fantomku i šest baklji bengalki, potvrđeno je jučer iz MUP-a HNK.

Predmeti su izuzeti od navijača Zrinjskog koji su putovali prema Gradačcu, gdje su „Plemići“ igrali utakmicu šesnaestine finala Kupa Bosne i Hercegovine…

– U blizini restorana Borik, kad su izišli iz kombija s palicama i uputili se prema kombiju parkiranom kod štanda s voćem, intervencijom policije navijači su stavljeni pod kontrolu i dopraćeni do prostorija Jedinice za podršku MUP-a HNŽ-a, saopćeno je iz MUP-a HNK.

Inače, huliganizam i nasilno ponašanje navijača je u BiH, nažalost, jedna od karakteristika navijanja koja, zbog svojih negativnih epiloga, sve češće dolazi u žižu javnosti. Sama riječ huligan često se pripisuje fudbalskim navijačima koji se ponašaju nasilno. Huliganizam se najčešće manifestira kroz sukobe i tuče suprotstavljenih navijačkih grupa na stadionu i izvan njega, kroz sukobe navijača s policijom, utrčavanje u teren i napadanje igrača ili sudija, ubacivanje opasnih predmeta u teren, razbijanje objekata izvan stadiona…

Huliganizam je pogotovo interesantna pojava koja privači i povezuje brojne ljude, prije svega mlade, u njihovoj potrazi za uzbuđenjem i avanturom.

Navijanje u BiH je više nego u drugim državama opterećeno političkim i etničkim odnosima i sukobima. Stadion često podsjeća na ogledalo u kome se cijelo društvo ogleda. U posljednjih nekoliko godina situacija je kulminirala. Sve više je sukoba između navijačkih grupa, prekida utakmica… Posljedica jednog takvog sukoba bila je i tragedija Vedrana Puljića, mladog navijača FK Sarajevo, ispred širokobriješke Pecare.

 

U masovnim neredima navijača Širokog Brijega i Sarajeva koji su izbili u popodnevnim satima 4. oktobra 2009. godine u neposrednoj blizini stadiona Pecara smrtno je stradao navijač Sarajeva Vedran Puljić (24). Prvobitno se smatralo da je Puljić likvidiran oštrim predmetom, te da je podlegao na putu prema Domu zdravlja Široki Brijeg, ali je ipak dan poslije, obdukcijom tijela, utvrđeno da je Puljić upucan.

Obdukcijom je ustanovljeno kako je Puljić smrtno stradao od hica iz vatrenog oružja. Nekoliko dana nakon utakmice, predstavnici Zapadnohercegovačkog i Sarajevskog kantona na sastanku u Širokom Brijegu izrazili su saučešće porodici nastradalog navijača Sarajeva Puljića i istakli da se mora utvrditi istina o okolnostima nereda i likvidacija navijača Sarajeva. Međutim, još se pokušavaju utvrditi krivci za izbijanje nereda i smrt Vedrana. Žalosno je da krivci još nisu pronađeni i lišeni slobode.

Niz incidenata

Tri su osobe lišene slobode 25. septembra 2011. godine u navijačkim izgredima tokom i nakon nogometnog susreta između banjalučkog Borca i Željezničara koji je prekinut nakon što su pripadnici specijalne policije spriječili pokušaj obračuna domaće navijačke skupine “Lešinari” s gostujućim navijačima.

 

Nakon što je domaća ekipa gubila od Željezničara sa 0:1, u prvom poluvremenu na teren je ušlo više desetina navijača Borca, koji su krenuli prema tribinama gdje su bili navijači sarajevske ekipe kako bi se obračunali s njima. Pri tome su bacali kamenje i zapaljene baklje, a međusobni sukob i teže posljedice spriječili su pripadnici specijalne policije.

Pola sata prije prijateljske utakmice Željezničar – Hajduk, koja se na stadionu Grbavica u Sarajevu trebala odigrati 6. oktobar 2011. godine povodom proslave 90. rođendana sarajevskog kluba, izbili su veliki neredi između navijača, zbog kojih je utakmica otkazana. „Torcida“ je sat prije utakmice sa Željezničarom upala na južnu tribinu stadiona na Grbavici i krenula uništavati postavljenu koreografiju domaćih navijača, a onda se sukobili s nekoliko njih koji su se našli na licu mjesta.

Policija je okupirala stadion, čuli su se pucnji iz vatrenog oružja. Utakmica je otkazana, a situacija se nakon više od dva sata smirila. Jedanaest osoba je povrijeđeno. U okolini stadiona došlo je do opće tuče navijača, a mediji su javljali kako je došlo i do upotrebe vatrenog oružja. Navijači Željezničara, popularni „Manijaci“, provalili su na tribine, a na teren su izašle i oklopne policijske snage. Zapaljen je autobus Hajdukovih navijača…

Nepunu godine kasnije, 15. septembra 2012. godine, uoči utakmice nogometnog prvenstva BiH između Zrinjskog i Željezničara, u Mostaru su zabilježena dva veća navijačka incidenta. Prema riječima portparola MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, nenajavljena grupa od oko 50 navijača Željezničara stigla je u Mostar te je po dolasku demolirala ugostiteljski objekt „Ultras puba” u kojemu se okupljaju navijači Zrinjskog. Oko 13 sati dogodio se i drugi incident kada je veća grupa, vjerojatno navijača Zrinjskog, upala i uništila kafić na Bulevaru, ratnoj liniji razdvajanja. I ovoga puta intervenirala je specijalna policija.

 

I tako redom, iz sezone u sezonu, iz godine u godinu…
Prevencija divljanja

Zbog brojnih incidenata Nogometni savez BiH donio je odluku o zabrani organiziranih putovanja gostujućih navijača na utakmice, koja je kasnije ukinuta.

Međutim, najčešća sankcija za nerede na utakmicama je novčana kazna za klub zbog lošeg osiguranja utakmice. Očigledno je da to nema ulogu u prevenciji nekih budućih divljanja navijača, jer ta kazna njih direktno i ne dotiče. Također, indikativno je i to da uprave klubova, vjerovatno iz straha, često flertuju s huliganima i vode politiku nezamjeranja. Zbog toga se sve češće čini da navijači više nisu dvanaesti, već prvi „igrač“ kluba, koji se mnogo pitaju.

Kazne Saveza

Godinama NSBiH i UEFA kažnjava naše klubove zbog izgreda njihovih navijača, koji obično prolaze nekažnjeno. Ruku na srce, sami klubovi se teško mogu nositi s tim problemom bez adekvatne pomoći šire društvene zajednice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79