Navijački obračuni divljaju Mostarom a ministar policije kaže da se nešto dešava

U Stocu su navijači nogometnog kluba Zrinjski napali trojicu nogometaša FK Iskra iz ovog grada i jednog maloljetnika. Luđački su ih tukli, nanijevši im povrede te su im polomili vozilo. To je bilo prošlog mjeseca.

Tad je odigrana i utakmica Zrinjski – Zvijezda 09 kada je Red Army, popularno ime navijača rivalskog kluba iz istog grada Veleža, napravio sačekušu navijačima Zrinskog – Ultrasima te im u sukobu koji će uslijediti uzeo sve transparente.

Onda početkom ovog mjeseca stiže osveta iz tabora Ultrasa. Nakon utakmice Velež – Posušje Ultrasi su napali pripadnike Red Armyja te im oteli mnoge transparente.

Da su tuče između ova dva mostarska rivala prerasle u obrazac ponašanja svojstven podijeljenom gradu u kojem odrastaju takve generacije, koje takve navijačke obrasce uzimaju zdravo za gotovo, nije nikakva novost. Nije novost ni da MUPHNK beskonačno istražuje (navijačke) sukobe bez ikakvog epiloga istrage.

Ali, Ultrasi su ovaj put otišli i korak dalje. Navodno su neke osobe naoružane upadale po stanovima navijača Veleža i tražile transparente. Jednog su čak vezale lisicama dok im nije otkrio gdje su transparenti.
Napad dronom

Ni to nije sve. Nepoznate osobe sinoć su digle dron iznad stadiona Rođeni i posule, najvjerovatnije, kiselinom travnjak, čiji dio je uništen.

Mostarci su s pravom zabrinuti.

@crnahronikainfoupad navijača Ultrasa u porodičnu kuću i otimanje transparentana♬ original sound – CRNA Hronika

Da su navijački neredi očigledno izmakli kontroli, smatra Arman Zalihić, zastupnik SDP-a u Skupštini HNK.

“MUP HNK nije na željen i dobar način odgovorio na to. Ta pitanja ću postaviti na sutrašnjoj Skupštini, jer nije baš prirodna situacija da imamo napad na navijače u Stocu, otimanje jednih, pa drugih transparenata uz korištenje oružja. Evo sad i ovo posipanje stadiona kiselinom, a MUP nije izašao s konkretnim informacijama, nije organizirao pres-konferenciju i jasno rekao ljudima da su lišeni slobode ili da se vodi istraga protiv nekih lica i na taj način umirio građane, jer Mostarci danas žive u strahu, dobro promisle prije nego dijete puste na ulicu, jer je pitanje da li smo sigurni i šta je sljedeće nakon ovoga što se izdešavalo”, reći će za Raport Zalihić.

Dodaje da MUP treba dati odgovor na mnoga pitanja i puno žešće reagirati na ovakve stvari, pogotovo u Mostaru koji uvijek izaziva neke turbulencije.
Šta ako eskalira?

“Bojim se i pomisliti na to šta će se desiti ako bude eskaliralo. Ovo više nema veze ni sa fudbalom ni s navijačima”, kaže sagovornik Raporta.

Kad je u pitanju potencijalna politička pozadina eskalirajuće situacije, Zalihić ne bi da prejudicira, ali podsjeća da se pred svake izbore povlači tema dizanja nacionalnih tenzija i da je vrlo lako zapaliti atmosferu.

“Pozivam građane da budu razumni, a MUP da napokon riješi situaciju”, poručio jeskuštinski zastupnik.

Na vijest da je nakon što je sudija svirao kraj na posljednjem mostarskom derbiju, uništeno je 16 policijskih te jedno privatno vozilo.

“Pitat ćemo MUP za to sutra na Skupštini, to je imovina građana Kantona koju je neko uništio i za to treba neko odgovarati. Jasno se treba istaknuti šta je i na koji način uništeno”, rekao je Zalihić za Raport.

Da se sve svodi na navijačke obračune, dosad je mislio Senad Kevelj, predsjednik Veleža. Međutim, ono što je sinoć bilo na stadionu Veleža, promijenilo je njegovo mišljenje.

@crnahronikainfoUltrasi objavili snimak s otuđenim transparentima Red Armyja: Pozdrav moleri♬ original sound – CRNA Hronika

“Veležova imovina je napadnuta, napadnuti su stadion i klub. To nosi puno ozbiljnije konotacije i puno ozbiljnije posljedice. Napravljena je ogromna šteta, jedna trećina, da ne kažem više, uništena je, potpuno ili djelimično, vrijeme će pokazati kad se analize urade”, govori Kevelj za Raport i dodaje da to znači da moramo našu imovinu braniti kako znamo i umijemo, jer ovo prelazi granice dozvoljenog.

“Kad vam neko pravi materijalnu štetu i kad vas ugrožava, vi se morate braniti, jer nemate izbor. Toliko policijskih agencija u BiH, a kad imate problem, vi ne znate kome da se obratite”, kaže predsjednik Veleža i ističe da problem dronova hercegovačkoj policiji prijavljuju dva mjeseca te ostajući korektan, navodi da svaki put policija izađe na teren i konstatuje to.

“Međutim, nikada nismo dobili povratnu informaciju zbog čega su tu, odakle dolaze, mi vidimo kad dolaze. Na kraju krajeva, dron koji je sinoć bio, to nije bio obični dron, on je ogroman, više liči na avion. Naše obezbjeđenje na stadionu bilo je zaprepašteno kad je vidjelo prvo koliki je, drugo, kakve ima reflektore. On je praktički obasjao pola stadiona. Buka koju je proizveo prepala je ljude. Šta je sve bacio, ne znamo, to će MUP da utvrdi”, govori Kevelj.

Dodaje da se nikad niko iz MUP-a, iz bilo koje policijske agencije, a kantonalni MUP je nadležan, nije očitovao, niti rekao šta je poduzeo po tom pitanju.

Smatra da ovo što se desilo, nije slučajno, da je organizirano.

“Ovim neko rukovodi, jer ovo se ne može slučajno desiti, ne možete slučajno napasti dronovima”, kaže sagovornik Raporta.
‘Nek’ nam je Bog na pomoći’

“Jako smo zabrinuti. Ožalošćen sam što se ovo nakon 30 godina dešava i da sam bespomoćan, da nemaš mehanizam koji te može zaštititi kao čovjeka, o imovini da ne govorim. Kao čovjek ovdje si prepušten samom sebi. Ako si uspio zaštititi se, zaštitio si se, ako nisi, nek’ ti je Bog na pomoći. Ljuti smo na sve one koji ne rade svoj posao, a to je prije svega policija”, zaključio je Kevelj.

Ministar unutrašnjih poslova HNK Marijo Marić smatra da se na ulici puno toga spinuje, da izađe svakakvih informacija te da ne isključuje da svakoj treba dati punu pažnju. Nekad se pokaže da bude neka dezinformacija i slično.

Pomenuti snimak ne bi da komentira jer se ne može tvrditi da je bio navijač bilo koje skupine.

“MUP je aktivno uključen u slučaj, samo metode rada nisu baš za istrčavanje u javnost, kao što rade neke druge kolege. Ako traju istrage, onda se neke činjenice ne mogu iznositi”, kaže Marić za Raport.

Činjenica je da javnost dolazi do vijesti o ovom slučaju iz javno dostupnih informacija, da se MUP HNK nije oglašavao, niti još održao pres.

“Traju istražne radnje i to se nastoji pokriti. Ovo je tema koja u posljednji mjesec sigurnosno uzima jako puno i angažmana i vremena i energije. Nastoji se pristupiti hladno, objektivno i utvrditi sve činjenice. Generalno su skupine, ako govorimo o navijačima, jako zatvorene, što otežava istragu”, rekao je ministar i dodao da prate sve što se događa zbog bojazni da može eskalirati u nešto puno veće.

“Zasad je situacija mirna, policajci zaista rade i u saradnji s drugim agencijama, jako smo aktivni”, kaže Marić.

Na pitanje Raporta da li Mostarci imaju razloga za zabrinutost, ministar policije HNK odgovara:

“Izuzev ovoga što se u eteru kreira slika narušenog stanja, ne bih rekao da je puno izloženije nego prije tri mjeseca. Činjenica jeste da se nešto događa, ali u kojem smjeru to može eskalirati, teško je prognozirati. Pojačane su policijske aktivnosti, jer se radi o okolnostima koje zahtijevaju pojačanu pažnju i nadzor, ali da je šira javnost ugrožena, ne smatramo u tolikoj mjeri u ovom trenutku”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79