Nazire se kraj agonije 10 bivših radnika “Željezare”

Više od decenije traje agonija deset bivših radnika “Željezare Zenica”, pripadnika Armije BiH, koji čekaju da se završi izgradnja zgrade i da, zajedno sa svojim porodicama, konačno dobiju krov nad glavom. Međutim, zgrada u Novoj Zenici godinama stoji nedovršena, a izgradnju je započela “Željezara”, koja je prije dvije godine otišla u stečaj.

Još čekaju

Među razočaranim radnicima koji još čekaju rješavanje stambenog pitanja je Zeničanin Sead Kajić. Kaže da je prije 10 godina potpisan ugovor između tadašnje općine Zenica i načelnika, rahmetli Husejina Smajlovića, Aerzemane Čeliković, bivše pomoćnice načelnika za opću upravu i stambene poslove i Nermina Sarvana da se sruši željezarska kasina i napravi zgrada u kojoj bi stanove dobile najugroženije porodice.

– Prvog su me nazvali i pitali pristajem li dati 10.000 KM za stan, što sam, naravno, objeručke prihvatio. Potom smo potpisali predugovor kod rahmetli Smajlovića, da bi nakon dva mjeseca uslijedio novi poziv od Sarvana. Objasnio je da se prave stanovi od 42 kvadrata i da, ipak, treba dati 15.000, KM što sam prihvatio – objašnjava on.

Kajić: Izigrani smo
Kajić: Izigrani smo Foto: D. Pašalić
 

Kako od dogovora nikada nije bilo ništa, a na sve podsjeća samo nedovršena zgrada, Kajić je ogorčen na tadašnju vlast, ali i “Željezaru Zenica”, s obzirom na to da je bilo i pokušaja malverzacije s rang-listama dobitnika nikada izgrađenih stanova.

– Izigrani smo. Zbog svega toga mi je narušeno zdravlje, imao sam infarkt. Žalosno, danas živim pod kirijom, umjesto da sam se naživio u tom stanu – priča Kajić.

Mirza Jarić, stečajni upravnik “Željezare”, naglašava da je dogovor s Gradom stao na cijeni kvadrature, s obzirom na to da traže da ih isplate 1.350 maraka, plus PDV, po kvadratu.

Našli firmu

– Grad ne želi platiti toliko novca kvadrat. Tu smo stali. Međutim, našli smo jednu firmu i planiramo to komercijalno riješiti. Firma će završiti zgradu, a namirit će se od prodaje stanova. Dogovori su završeni, a čeka se njihovo ozvaničenje. Ako naredni mjesec počnemo s radovima, do Nove godine bi trebalo da se završi – najavljuje Jarić.

Jarić: Nije bilo volje
Jarić: Nije bilo volje Foto: Avaz
 

Nema volje stečajnog upravnika

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, ističe da je pokušavao riješiti ovo pitanje, međutim, nema volje stečajnog upravnika “Željezare Zenica”.

– Blizu 500.000 KM je Grad uložio u zemljište. “Željezara” odlazi u stečaj, međutim, pisao sam stečajnom upravniku da ih Grad isplati, koliko su oni uložili, i da mi preuzmemo to napraviti. Međutim, nije bilo volje, traženo je da mi njima uplatimo novac – ističe on za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79