Ne baš ugodne poruke: Američka ambasada nazvala HDZ licemjernim zbog blokade finansiranja izbora

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je na svome Twitter profilu izrazila razočaranje što je HDZ BiH odabrao da blokira finisiranje za oktobarske izbore

“Razočaravajuće je da je HDZ BiH, ponovo odabrao da blokira finansiranje CIK-a za organizaciju izbora drugog oktobra”, stoji u objavi ambasade SAD-a.

Također iz Ambasade su HDZ optužili da je licemjerna, te da se radi o napadu na demokratska prava građana Bosne i Hercegovine.
“Ovo je jasan napad na demokratska prava građana ove države. Riječ koja se koristi za stranku koja tvrdi da podržava Euro-atlantske aspiracije dok opstruira izborni proces jeste hipkoritična.

Jučer su iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini saopćili su da Vijeće ministara ima puno pravo da odobri finansiranje izbora s obzirom na to da budžet BiH nije usvojen te da nema vremena, niti opravdanja za odlaganje takve odluke.

Iz Ureda Visokog predstavnika danas su na Twitteru objavili da Vijeće ministara ima mogućnost u skladu sa Zakonom finansiranja institucija Bosne i Hercegovine finansira rashode koji nisu predviđeni prethodnim budžetom.

Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine je danas usvojilo Nacrt okvirnog budžeta institucija Bosne i Hercegovine. Usvajanje budžeta bi ukonilo sve dileme o finansiranju Općih izbora u oktobru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79