Ne budite žrtva prevare, obratite pažnju na novac koji zaprimate!

Ne budite žrtva prevare, obratite pažnju na novac koji zaprimate!


Apelujemo na sve građane, a naročito na radnike na blagajnama, trgovce, konobare i slično da prilikom zaprimanja novca obrate pažnju na novčanice, te da istu dobro pregledaju, a da ukoliko imaju „mark test“, istu provjere. Ukoliko posumnjaju u neispravnost novčanice, savjetujemo da istu zadrže i odmah obavijeste policiju lično ili na broj 122.

Lica koja puštaju u opticaj falsifikovani novac, obično su pojedinci, koji nastoje što brže da kupe neku robu za krivotvorenu novčanicu, te najčeće po dobijanju kusura i robe isti vješto bježe (gubi im se trag).

Najčešća mjesta puštanja u opticaj falsifikovanih novčanica su trgovinske radnje, pijace, uslužne radnje i slično.
Posljednji evidentirani slučaj se dogodio na području grada Bijeljine, kada je osumnjičeni V.M. 02.10.2019. godine u mjenjačnici stavio u opticaj novčanicu u apoenu od 100 eura kako bi mu radnik isplatio protiv vrijednost u konvertibilnim markama. Operativnim radom na terenu policijski službenici su identifikovali lice i protiv njega dostavili Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „Krivotvorenje novca“ Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79