Ne drogiraj se, čovječe: Nova društvena igra dijeljena djeci u ZDK, roditelji je smatraju neprimjerenom

„Ne drogiraj se, čovječe“ – ime je nove igrice koju je u okviru kampanje prevencije zloupotrebe droga osmislio Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona, piše Žurnal.

U uputama za igru se navodi:

H – Heroin – gubiš život (figuricu vratiti u početnu kućicu)

K – Kokain – 6 koraka nazad

S – Spid – 3 Koraka nazad

M – Marihuana – Stalo je vrijeme, preskoči bacanje

Kao ilustracija, na ploči za igru nacrtane su igla, marihuana, kokain, tablete…

Igrica je napravljena u hiljadu komada i plan Zavoda je da je, između ostalog, distribuiše u školama u kojima bude uslova za to.

Iako je direktor Zavoda Amir Čustović za Žurnal rekao kako se radi o igrici koja je prilagođena za uzrast od 10, 11 godina pa naviše, igricu su uz novogodišnje paketiće dobila i šestogodišnja djeca uposlenika Zavoda.

Zeničanin Amir Omeragić kaže da su njegovo dvoje djece – od 6 i 11 godina – igricu dobila za uz novogodišnje paketiće. Smatra ga potpuno neprimjerenim i kao roditelj i kao profesionalac, dugogodišnji uposlenik Zavoda:

-Osim što kao roditelj smatram da je potpuno neprimjerena za ovaj uzrast, smatram je neprihvatljivom i za odrasle osobe koje se liječe od narkomanije. Zamislite nekoga ko se liječi od ovisnosti i ko na igrici treba da gleda ilustracije igle, heroina, tableta… Nije dobro osmišljeno i smatram ovo karidnalnom greškom.

Direktor zavoda Amir Čustović kaže da su igricu osmislio tim iz Zavoda a odobrio upravo on:

– Ponosni smo na ovo jer je droga psihoaktivna supstanca koja uništava život, a mi djelujemo preventivno. Razvijamo svijest o štetnosti droge kod mladih, a po našim istraživanja starosna dob u kojoj djeca probaju drogu nažalost spušta se na 10 ili 11 godina. Prošle godine imali smo ukrštenice, a ove godine igrica nije dijeljena u paketićima, već uz paketiće roditeljima.

  Vozači se pozivaju na oprez, magla smanjuje vidljivost

Ali Omeragić kaže da je igrica bila zapakovana u ukrasnu kutiju pa roditeljima nije moglo odmah biti jasno o kakvom se poklonu radi.

Podsjetimo čitaoce da je Zavod kreator i kampanje za borbu protiv droge provedene 2010., za vrijeme mandata bivšeg direktora Ahmeda Ćerima. Tada je pod sloganom “Droga? Ne, hvala, ja ću burek” i “Droga? Ne, hvala, ja ću ćevape” obilježen dan borbe protiv ovisnosti. Zeničanima su dijeljeni burek i ćevapi:

– Burek i ćevapi su korišteni kao metafora za bh. brend koji je sveprisutan i dostupan. Burek, koji možemo kupiti za jednu marku, jeftiniji je od droge (na zeničkom crnom tržištu doza heroina se prodaje za 10 KM) – obrazložili su iz Zavoda.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79