Ne mogu izmiriti dug: “Nefa namještaj” presvukao povjerioce za preko 230.000 KM

Radnici, najmodavci, poslovni partneri i svi drugi iz Republike Srpske kojima preduzeće “Nefa namještaj” iz Bijeljine, u vlasništvu ruskog biznismena, duguje novac, ta potraživanja mogu da zaborave i otpišu.

Naime, ovih dana je u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini okončan stečajni postupak, i to zbog nedostatka stečajne mase.

Novac od namještaja koji se prodao putem licitacije, a koji je ostao po salonima i magacinima nakon zatvaranja preduzeća nije dovoljan ni da se pokriju troškovi postupka. Veći dio kupaca koji je avansno platio namještaj se namirio tako što je pristao na kompenzaciju, odnosno uzeo nešto od robe koja je bila na lageru.

“Stanje na žiro računu stečajnog dužnika iznosi 13.370 KM i ta sredstva mogu osigurati samo djelimično izmirenje troškova stečajnog postupka i to na način da se prioritetno izmire doprinosi za april 2021. godine i drugi troškovi stečajne mase koji se moraju platiti u punom iznosu kao što su vođenje i gašenje računa, završni račun i procjenitelj. Ostatkom se moraju izmiriti obaveze za zakup magacina, vođenje knjiga i plate stečajnom urpavniku”, naveo je u svom izvještaju stečajni upravnik Marko Krsmanović.

Slučaj zatvaranja NEFA-e: Šta kažu iz salona, a šta iz Ureda ombdusmana

Ruski kapital

„Nefa namještaj“ je proizvodne pogone imao u Vranju i Somboru, gdje je preko 500 radnika ostalo bez posla. Ruski investitor i vlasnik ovog lanca Andrej Hodasevič se naknadno oglasio i poručio kako nikome neće ostati dužan. Međutim, bar kada je Republika Srpska u pitanju, od toga nije bilo ništa.

Volju za daljim vođenjem postupka nemaju ni povjerioci, koji se na ročištu početkom aprila nisu ni pojavili.

“Imajući u vidu da dalje vođenje postupka nije ekonomično, niti cjelishodno, da povjerioci nisu iskazali interes za nastavak postupka, i da iz iznosa prodate imovine nije moguće izmiriti u cijelosti troškove stečajnog postupka koji imaju prioritet u namirenju, a kamoli povjerioce sa priznatim potraživanjima, sud je zaključio stečajni postupak”, navodi se u rješenju suda.

Inače, ukupni dugovi koje je “Nefa namještaj” ostavlja iza sebe iznose 232.260 KM, od čega se nepunih 40.000 odnosi na radnike.

Ovi saloni namještaja su se u Srpskoj pojavili u martu 2018. godine da bi do maja 2019. godine svi bili zatvoreni, a za kratak radni vijek poslovali su sa gubitkom od skoro pola miliona maraka. Poslovnice su imali i u Federaciji BiH gdje je njihova priča imala isti scenario.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79