Ne odustaje se od ideje: Traži se novi proizvođač opreme za blok 7 u Tuzli?

Teško da će Parlament FBiH povući saglasnost za izgradnju bloka 7 u Tuzli, kaže za “Nezavisne novine” Ismet Osmanović, poslanik SDA u Predstavničkom domu FBiH.

Posljednjih mjeseci mnogo je neprovjerenih informacija o tome kako je kineski konzorcij odustao od gradnje bloka 7, kako se čeka odluka Parlamenta FBiH da povuče saglasnost i da definitivno stopira ovaj projekat.

Iz Vlade Federacije BiH “Nezavisnim” je rečeno da se čeka da “Elektroprivreda BiH” uradi dokumentaciju i pronađe novog proizvođača opreme, s obzirom na to da je stari odustao, te da su Parlament zamolili da im da rok do 14. oktobra da prikupe svu dokumentaciju, ponude rješenje i onda izađu pred parlamentarce.

Na pitanje da li je tačna informacija da je kineski konzorcij odustao zbog toga što se povlače iz projekata vezanih za ugalj u svijetu, iz Vlade FBiH su kao odgovor ponudili intervjuu koji je za “Klix” dao Tian Aijun, predstavnik kineskog konzorcijuma, koji kaže da nisu odustali od projekta u koji su do sada uložili više od 10 miliona eura, te da se traži novi proizvođač opreme nakon što je “General Electric” odustao.

Osmanović, pak, tvrdi da će posebna sjednica o ovome biti i te kako potrebna i ona bi se već i održala da Parlament ima prave informacije od Vlade.

“Bilo bi neozbiljno sazvati sjednicu, a ne čekati da vidimo šta nam Vlada ima reći i ponuditi. Ovdje je jasno da se radi o nastavku pritisaka na BiH i FBiH onih lobija koji žele da zaustave gradnju, a na čijem čelu je Energetska zajednica, koju potpuno razumijem jer oni imaju propise EU i EK i oni se drže tih propisa”, kazao je Osmanović.

Aner Žuljević, delegat u Domu naroda FBiH, za “Nezavisne novine” ističe da su informacije o odustajanju kineskog konzorcija na nivou spekulacija te da, koliko je on shvatio, problem je sa firmom koja daje opremu. Dodaje kako je situacija složena te da tu ne pomaže ni Energetska zajednica te je pozvao Janeza Kopača, direktora Sekretarijata Energetske zajednice, da dođe i objasni šta je to u interesu BiH.

“Traži se od malih zemalja da oni budu lideri procesa dekarbonizacije i ako se EU još temelji na vrijednostima o kojima stalno govore, onda je pošteno da zemlje koje su najveći zagađivači treba da naprave najveći iskorak u procentima”, rekao je Žuljević, koji tvrdi da je razgovarao s ekspertima o ovome i da je to velika priča, ali da BiH nije u ovom momentu u kapacitetu da može tako lako odreći se termobloka 5,6, a da nema alternativu.

Priča o najvećoj poslijeratnoj investiciji u elektroenergetskom sektoru u BiH prepreku je doživjela i prije nego što su postavljeni prvi građevinski elementi bloka 7 Termoelektrane u Tuzli. Razlog je povlačenje iz projekta kompanije “General Electric” (GE), podizvođača radova koji se shodno EPC ugovoru obavezao za proizvodnju potrebne opreme, odnosno kotla, turbine i generatora. Kineski konzorcij koji učestvuje u ugovoru predložio je njegovu izmjenu, na koju bh. strana još nije zvanično pristala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79