Ne osjećaju se sigurnim: Mještani Blažuja protestirali zbog migranata

Mještani sarajevskog naselja Blažuj izašli su danas na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo.

Oni protestiraju zbog sve većeg broja migranata. Traže da vlasti hitno riješe ovaj problem.

Građani su kazali da se ne osjećaju sigurnim zbog cjelokupne situacije. Također su naglasili da se oštro protive proširivanju bilo kakvih kapaciteta za smještaj migranata.

Okupljeni građani, njih oko 40, poručili su da migranti u Blažuj nisu dobrodošli. Prema njihovim tvrdnjama, novi ilegalni migranti svakodnevno pristižu autobusima.

Tvrde da se oko 4.000 migranata trenutno nalazi na teritoriji Blažuja, a da se u kamp ulazi preko sporednih ulaza.

Stanovnici tvrde i da se u blizini postojećeg kampa gradi još smještajnih kapaciteta, čemu se oštro protive.

Također, ističu da ih migranti napadaju a da su zabilježene i krađe. Ovim napadima najviše je izložena ženska populacija. Strahuju i zbog epidemiološke situacije, piše Avaz.

Podsjetimo, protesti koje su građani Blažuja najavili za danas u 15 sati, zvanično su ranije danas otkazani jer, kako je rečeno, organizatori nisu tražili dozvolu policije. To je Srni rekao predsjednik Vijeća mjesne zajednice Salih Hajdarević.

Hajdarević je naveo da niko nije Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo poslao zahtjev za dozvolu za okupljanje. On je tada naveo da će Vijeće mjesne zajednice sutra podnijeti zahtjev MUP-u, pa će protesti biti organizirani narednih dana, ukoliko policija dozvoli okupljanje.

No, jedna grupa građana ipak je danas izašla na proteste da bi iskazala nezadovoljstvo zbog situacije.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79