Ne podržavaju ukidanje viza za državljane Saudijske Arabije iako bi to pomoglo turizmu BiH

Vijeću ministara Bosne i Hercegovine je dostavljen prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o vizama koja bi omogućila bezvizni režim za državljane Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske, međutim ovu ideju ne podržava ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

Bezvizni režim za ove državljane koji su česti gosti u BiH, pogotovo državljani Saudijske Arabije, donio bi brojne benefite za privredu u državi međutim, kako saznajemo, Bevanda nije saglasan sa izmjenama Odluke o vizama zato što bi to značilo manje novca koji se direktno sliva u državni budžet.

Ukidanjem viza ukida se i taksa koju strani državljani plaćaju kako bi dobili vizu i ušli u BiH, a to na godišnjem nivou otprilike iznosi 880.000KM. Kad se, s druge strane, saberu prednosti i novac koji bi ovi državljani ostavili u Bosni i Hercegovini kroz turizam i slične grane privrede, čini se da je nepodržavanje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o vizama suludo.

U Obrazloženju koje je dostavljeno Vijeću ministara BiH uz Odluku stoji da bi “nova Odluka dovela do povećanja ekonomske saradnje i povećanja obima turizma čime bi se kroz druge vidove potrošnje uvećao budžet BiH”, međutim iz Ministarstva finansija BiH odgovoreno je saradnja i turizam ne donose novac direktno državi, nego nižim nivoima vlasti i upravo je to ono što muči Bevandu.

“Ministarstvo finansija ukazuje na činjenicu da je taksa čije oslobađanje je predmet ove Odluke jedini izvor prihoda budžeta institucija BiH dok ostali prihodi (na koje se ukazuje u obrazloženju) predstavljaju direktne prihode entiteta odnosno kantona tako da predloženo kompenziranje umanjenja prihoda s predloženim uvođenjem modaliteta prihoda Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može podržati bez jasne ‘cost benefit’ analize kojom bi se argumentirala fiskalna opravdanost Odluke”, stoji u Mišljenju ministarstva.

Da li je pravedno i pametno donositi odluke koje idu protiv turizma, privrede, a sve u korist državnog budžeta pitanje je za ekonomske analitičare, no kada je riječ o državljanima Saudijske Arabije sa sigurnošću možemo reći da bi bezvizni režim za njih umnogome pomogao oštećenom turizmu BiH usljed koronavirusa piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79