“Ne smijemo se uspavati, Dodik ne spava nikad, pa ni danas”

Ahmed Kico, prof. dr., stručnjak iz oblasti sigurnosti bio je naš večerašnji gost emisije 7 Plus Hayat TV-a.

Komentarišući zabranu obilježavanja Dana državnosti u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu, Kico je istakao da se radi o hibridnim operacijama koje Milorad Dodik vodi prema BiH i njenim građanima.

Jedna od meta hibridnog djelovanja je i Dan državnosti. Taj praznik je zakonom definiran, priča da nije, je jedna u nizu spinova. 2016. godine se 30 parlamentaraca iz RS-a žalilo da to nije ustavno, pa je Ustavni sud odbio žalbu i reklo da je taj dan ustavan. Ovo što radi MUP RS je protuustavni čin. MUP RS mora obezbijediti sigurnost. Nije moguće zabraniti okupljanje, kretanje,.. Ova zabrana je naređena od strane Dodika – smatra.

Savjetuje kako SABNOR BiH treba podnijeti prijavu Tužilaštvu BiH u kojoj će naznačiti koja institucija je zabranila okupljanje.

To je napad na državu BiH. Praznik Dan državnosti BiH u svim ozbiljnim državama se obilježava u skladu sa zakonom i ustavom. Ko god je protiv Ustava i zakona, zaslužuje sankcije. Tužilaštvo treba preduzeti mjere kako bi sankcionsalo vinovnike ovakvih događaja – naveo je.

Dalje dodaje da su aktuelne prijetnje za BiH one koje vodi predsjednik RS-a, a odnose se na hibridno ratovanje i operacije.

Tu imamo i aparate iz Srbije, a sve skupa po nalogu Ruske Federacije. Moramo biti svjesni da se protiv BiH od Dejtona, a naročito zadnjih 15 godina, vodi hibridno ratovanje kako bi se država BiH konačno razorila. Priča o mirnom razdruživanju je pokušaj uspavljivanja, kuhanja žabe.. Kada se stanovništvo uvjeri da će sve to mirno proći, onda se krene sa secesionizmom. Mi ćemo se tome suprotstaviti. Vjerujem da će biti još naših dana državnosti i da ćemo se suprotstaviti svim nasrtajima – poručio je.

Kada je u pitanju predmet na Sudu BiH protiv Milorada Dodika, Kico smatra kako je u ovom slučaju Tužilaštvo BiH na velikom ispitu.

Tužilašto je podiglo optužnicu, tražit će asistencije od agencija za provedbu zakona. Te agencije trebaju biti na visini zadatka, da se to dostavi Tužilaštvu odgovarajući materijal i da se na odgovoran način pokaže da državne institucije funkcionišu. Moramo im vjerovati – zaključio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79