Ne žele smeće ispred kućnih pragova: Dosta nam je smrada

Stotinjak mještana naselja sjeverno od Mostara okupili su se ispred deponije Uborak. Ovaj mirni protest je svojevrsno upozorenje nadležnima da se pridržavaju Sporazuma koji je s predstavnicima Inicijative Jer me se tiče potpisao gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić.

Jer, kako je rekao jedan od mještana i predstavnik Inicijative, Omer Hujdur, taj Sporazum je prije dva dana prekršen, kada su kamioni komunalnih preduzeća odložili otpad direktno na deponiju.

– Federalna inspekcija je naložila da sav otpad mora proći kroz sortirnicu i to se mora poštovati, a oni su to prekršili. Također, okupili smo se da ih upozorimo na to da smo još tu i da nećemo dozvoliti proširenje deponije – kazao je Hujdur.

Mještani traže i da se JP Deponija ne dozvoli produženje okolinske dozvole koja im ističe u septembru te su uputili apel federalnoj ministrice, Editi Đapo da im to ne dozvoli.

Podsjetimo, mještani su deponiju blokirali 11. juna i držali su je u blokadi 11 dana, nakon čega je potpisan Sporazum u kojem je, između ostalog, navedeno da će biti formiran stručni tim čija je zadaća saniranje deponije i njeno izmještanje na drugu lokaciju

– Dosta nam je smrada – poručili su mještani Uborka.

Ako njihovi zahtjevi ne budu riješeni, grašani su poručili da će deponiju ponovo blokirati prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79