Ne znaju za krizu: Medicinski fakultet u Banja Luci nabavlja vozilo vrijedno 75.000 KM

Riječ je o kupovini iz ličnih sredstava Medicinskog fakulteta, a predmet javne nabavke se vodi putem otvorenog postupka, dok je kriterijum za kupovinu putničkog vozila najniža cijena, navedeno je u odgovoru Univerziteta iz Banja Luke za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Medicinski fakultet Univerziteta u Banja Luci, trenutno ima dva putnička vozila.

„Riječ je o vozilu Audi, iz 2010. godine, a koje je do sada prešlo preko 600.000 kilometara. Navedeno vozilo se zbog dotrajalosti koristi isključivo za gradske vožnje. Drugo putničko vozilo je Pasat iz 2017. godine, koje je prešlo oko 350.000 kilometara, te se koristi za prevoz gostujućih predavača i za potrebe fakulteta“, stoji u odgovoru.

U odgovoru je također navedeno, da je upravo zbog velikih potreba Medicinskog fakulteta neophodna nabavka još jednog putničkog vozila – srednje klase.

„Novo vozilo će se, između ostalog, koristilo za potrebe prevoza gostujućih nastavnika sa univerziteta iz regiona, a koji nastavu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, izvode na trećem ciklusu studija i na specijalističkim studijima“, rečeno je u odgovoru.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala u BiH (TI BiH), kaže kako nabavka ovog automobila ne bi bila sporna da ovaj fakultet nema jedinstvene prostorije i svoju zgradu kao ostali fakulteti, već studenti moraju da idu na nekoliko različitih lokacija po gradu, kako bi slušali predavanja i vršili praktične vježbe.

„Javna ustanova koja nema riješeno ni svoje pitanje u smislu prostorija trebala bi malo racionalnije da troši, a ne na jedan od skupljih automobila. Same činjenice po sebi su dovoljno otežavajuće iako vjerovatno zakonski tu nema nikakvih prepreka“, kaže Ožegović.

Prema njegovim riječima, fakultet je mogao nabaviti za duplo manje novaca, vozilo koje bi isto koristilo ovom fakultetu.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima BIRN-ove Baze službenih automobila, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje se troši petina godišnjih izdvajanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79