Neadekvatna saobraćajna signalizacija u Sarajevu je velika opasnost

Napomenuo je da se to dešava na postojećim saobraćajnicama, kao i tokom izvođenja radova na cesti te je podsjetio da je to kršenje zakona.

“Regulacija saobraćaja u toku izvođenja radova na cesti je zakonska kategorija regulisana sa dva zakona – Zakon o cestama Federacije Bosne i Hercegovine i Zakonom o sigurnosti saobraćaja na putevima Bosne i Hercegovine. Ova dva zakona daju nadležnosti inspekciji za cestovni saobraćaj i policiji da nezakonite radnje koju izvršavaju izvođači radova na cesti sankcionišu. Gluposti i nezakonite radnje kod izvođenja radova na cesti su svakodnevne na ulicama Sarajeva”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, obaveza svakog izvođača radova na cesti je da mora imati urađen i potpisan Elaborat o regulaciji saobraćaja o toku izvođenja radova na koji saglasnost daje ministarstvo saobraćaja. Ukazao je da elaborate vrlo često daju, kako je istakao, nestručne osobe koje nemaju položen stručni ispit.

“Za područje FBiH potrebno je da ima položen stručni istipit iz oblasti cestovnog saobraćaja gdje mu se izdaje rješenje o ovome, također isto to u drugom entitetu radi Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša. Jedino te osobe mogu potpisivati elaborate i svakako odgovarati za nedostatke”, dodao je Lindov.

Tvrdi da ministarstvo saobraćaja najčešće ne provjerava rješenja, već samo po zahtjevu izvođača izdaje rješenja o obustavama saobraćaja. Ukazao je na još jedan problem.

“Inspekcija i policija to ne provjeravaju na terenu kako se i po čemu vrši regulacija saobraćaja u toku izvođenja radova. Na ovakav način imamo zatvoreni krug radnji koje prije svega izazivaju nesigurnost u saobraćaju”, poručio je.

Lindov je izdvojio i konkretne primjere za ovaj problem.

“Jedna u nizu takvih nezakonitosti kod regulacije je i trenutno u Kantonu Sarajevo kod kružnog toka u Buća Potoku i kružnog toka na ulici Hamdije Ćemerlića na sjevernoj longitudinali. Ovakve gluposti još nisam vidio i to tako stoji već danima i stvara nesigurne situacije koje u mnogome mogu doprinijeti nastanku saobraćajnih nezgoda, a niko od pobrojanih ne reaguje”, zaključio je profesor osman Lindov.

Kružni tok u Buća Potoku i Pofalićima (Foto: Osman Lindov) Kružni tok u Buća Potoku i Pofalićima (Foto: Osman Lindov)

Za signalizaciju spomenutih kružnih tokova je potcrtao da je postavljena na neprimjereno mjesto.

Da postoje propusti prilikom postavljanja ili izostanka saobraćajne signalizacije tokom izvođenja radova pokazalo se, između ostalog, i nakon prošlosedmičnog početka rekonstrukcije tramvajske pruge u centru Sarajeva. To je dodatno otežalo kretanje svih učesnika u saobraćaju. Signalizacija se počela postavljati tek nakon što su radovi počeli, a ne prije toga prenosi Klix.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79