(Ne)Briga za sigurnost: Hitna sjednica Skupštine KS zakazana čak za 29. mart

(Ne)Briga za sigurnost: Hitna sjednica Skupštine KS zakazana čak za 29. mart


Uznemireni zbog nedavnih događaja, Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odredio je hitnu sjednicu koja će se održati 29. marta 2024. godine.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i policijski komesar Uprave policije KS Fatmir Hajdarević detaljno su informirali članove Kolegija o trenutnoj situaciji u vezi s sigurnošću i mjerama poduzetim radi očuvanja javnog reda i mira.

Tokom današnjeg sastanka, naglasak je bio i na provedbi prethodnih zaključaka tematske sjednice posvećene sigurnosti u Kantonu Sarajevo. Međutim, svjesni su da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije nisu jedini faktori u stvaranju sigurnosnog okruženja.

Kolegij je stoga zatražio od svih relevantnih organa i institucija da u sljedećih sedam dana dostave cjelovite informacije o svojim aktivnostima, sukladno smjernicama Kolegija. Ovo uključuje Kantonalno tužilaštvo, Općinski i Kantonalni sud, Nezavisni odbor, Odbor za žalbe javnosti, Komisiju za sigurnost SKS, te ministarstva iz resora osnovnog i visokog obrazovanja, pravde i uprave, saobraćaja i socijalne politike.

Svrha ovog zahtjeva je osigurati potpune informacije kako bi se izbjegla manipulacija poluinformacijama i omogućilo sveobuhvatno sagledavanje stanja sigurnosti u Kantonu Sarajevo.

Također, očekuje se da dostavljene informacije sadrže prijedloge aktivnosti i mjera za prevenciju i rješavanje sigurnosnih prijetnji ili rizika na javni red i mir, u skladu s nadležnostima svake institucije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija