NEĆAK SE BRANIO ŠUTNJOM: KRAO JE ZLATO, A UBIO IH ZBOG SITNIŠA?

Razvalio je bravu na vratima te Mariju i Sinišu zatekao na spavanju. Maćehu i posinka zaklao je nožem. Sinišu je iznenadio u spavaćoj sobi i ubio ga na krevetu, a Mariji je presudio u dnevnom boravku

Određen mu je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja za svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela – kratko je potom izjavio njegov odvjetnik Neven Gotal.

Sam se vratio u zemlju

Nisu tražili istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, budući da Minković nije imao namjeru bježati. Čim je doznao da ga traži policija, u dogovoru sa svojim odvjetnikom odlučio je predati se.

Sjeo je na autobus iz Beograda te obavijestio policiju kojim autobusom stiže. Ne želeći ništa riskirati, oni su ga pričekali na Graničnom prijelazu Bajakovo, uhitili i doveli u Zagreb na ispitivanje. Prvu noć proveo je u policijskoj jedinici za zadržavanje na Oranicama.

Minkovića terete za dva kaznena djela teškog ubojstva, odnosno da je Mariju i Sinišu ubio na okrutan ili podmukao način te da je ubio osobu posebno ranjivu zbog njezine dobi, teže tjelesne ili duševne smetnje. Kao što smo ranije pisali, Siniša je bio osoba s posebnim potrebama. Zbog nesposobnosti za rad primao je invalidninu te mirovinu pokojnog oca, a mirovinu je primala i Marija.

Provalio dok su spavali

Kako doznajemo, pretragom njegova doma policija nije pronašla ni oduzela nikakve predmete koji Damira povezuju sa zločinima. Osim oružja, tražili su novac i predmete za koje sumnjaju da ih je ubojica ukrao iz Marijina i Sinišina doma.

Nož kojim su maćeha i posinak ubijeni istražitelji su pronašli u jednom od tri kontejnera koji su se nalazili na autobusnom okretištu u ulici Struge III.

– Policija je došla ovamo u subotu navečer, a za njima je stigao i kamion Čistoće. Digli su sva tri kontejnera na kamion i odvezli ih, a poslije su postavili nove. Kasnije smo čuli kako su u njima pronašli nož s tragovima krvi – pričali su u srijedu stanari Struga.

Foto: Helena Tkalčević/24sata

Nož su dali na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

Forenzičari su na nožu izolirali DNK profile Marije, Siniše i još jedne osobe. JL piše da je na nožu pronađen i DNK profil Damira Minkovića.

Da policija ima osumnjičenog moglo se vidjeti već u nedjelju, dan nakon ubojstava. U poslijepodnevnim satima pretresli su dio kuće u kojoj je Damir stanovao, no to nije bio prvi put da je policija bila unutra. Kriminalisti su ondje bili još 2010. godine, nakon što je s još tri pomagača opljačkao Zlatarnu Celje u Vlaškoj ulici. Ukradeni nakit nije se ni trudio sakriti. Stavio ga je u vitrinu s koje su doslovno padali prsteni i ostali nakit.

– Damir je odrastao u ovom kvartu. Kasnije je otišao živjeti kod majke u Daruvar, a kad je naslijedio taj dio kuće, vratio se u Struge. Bio je pristojan, ne mogu reći da je napadao ljude oko sebe, no ovo nam je sve još šokantno – ispričao je jedan od Minkovićevih susjeda.

Iako se Marija uglavnom nije žalila na Damira, pričala je prijateljima kako mu tu i tamo posudi nešto sitno novca. Plaćala je i račune za svoj i njegov stan jer se bojala da joj ne isključe struju.

PLAĆALA I NJEGOVE RAČUNE

– Požalila se jednom da preglasno pušta glazbu. Tako je treštalo da je i nama smetalo, a kamoli njoj. Kad bi ga upozorila, on bi još glasnije pojačao – pričaju poznanici obitelji. U posljednje vrijeme Damir im se hvalio kako ima zaručnicu. Iako je nikad nisu vidjeli da dolazi u Struge ili posjećuje obitelj, on je govorio da je iz Beograda te im pokazivao fotografije. Rekao je kako je ide posjetiti za vikend.

Stvarno nam nije jasno zašto bi se okomio na njih dvoje. Oni su živjeli skromno, mirovina im je bila mala. Marija je ionako teško hodala i mučio ju je šećer, a Siniša nije mogao raditi – pričaju susjedi. Nije im jasno zašto bi uopće napao Sinišu koji nikad nikome nije uputio ružnu riječ niti se bilo kome zamjerio.

– Kad smo shvatili da je Marija mrtva, nije nam uopće palo na pamet da je ubijen i Siniša. On bi obično išao na tržnicu pa smo mislili da ga nema kod kuće – pričaju stanari Struga.

Nije im jasno koga je susjeda vidjela na dan ubojstva kako u 7.30 sati ide na poljski WC. Bila je uvjerena da je vidjela Sinišu, no pokazalo se da je on bio mrtav satima prije toga.

– Istražitelji su rekli ljudima da bi Marica možda još bila živa da su je pronašli sat vremena ranije – ispričali su susjedi. Pomisao da je bolesna, teško pokretna žena satima bila u mukama sve ih je prestravila.

– Iako nam je drago da je policija ulovila ubojicu, i dalje se ne osjećamo sigurno. On je to zanijekao i ljudima je teško povjerovati da bi netko digao ruku na svoju obitelj. U strahu smo jer što ako to nije on, nego netko drugi? Što ako je pravi ubojica još na slobodi – kažu stanari Struga.

Sprovod ubijenih Marije i Siniše bit će u petak u 14.10 sati na zagrebačkom groblju Miroševac. Pokopat će ih u obiteljskoj grobnici.

– I tu je bilo problema. Obitelj je željela u kuću zbog dokumenata i stvari kako bi ih odjenuli za sprovod i riješili svu birokraciju. Kuća je i dalje zapečaćena pa policija nikome nije dopustila da ulazi. Nisu pustili ni Marijina sina, koji s obitelji živi u Lepoglavi – kažu susjedi. Inače, kuća u kojoj su živjeli ubijeni maćeha i njezin posinak zapravo je dvojni objekt s dva odvojena ulaza.

Nikoga ne puštaju u kuću

U jednom dijelu kuće živjela je Marija sa suprugom Vidom, koji je preminuo prije 15-ak godina, i njegovim sinom Sinišom. Drugi dio kuće pripadao je Vidinu bratu Slaveku i njegovoj obitelji. Slavekov sin preminuo je prije više od 30 godina nakon nesreće s mopedom. Iza njega su ostali njegova supruga i dvogodišnji Damir. Nakon očeve smrti Damir je jedno vrijeme živio s majkom i očuhom, a potom se doselio baki. Nakon njezine smrti naslijedio je bakin dio kuće. Nije poznato ima li alibi u vrijeme ubojstava.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79