Neće nama nikakav ambasador, pa ni Rusije, govoriti šta ćemo mi u BiH raditi

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, komentirao je izjavu Petra Ivancova, ambasadora Ruske Federacije u BiH, koju je dao na konferenciji za medije u Banjoj Luci nakon sastanka sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH.

Ivancov je, između ostalog, kazao kako pitanje slanja Prvog godišnjeg nacionlanog programa (ANP) BiH za NATO se “mora ostaviti po strani”.

-Složena situacija u vezi s ANP-om. To mora biti stavljeno po strani kada je u pitanju formiranje vlasti, a da se vodi dijalog oko drugih stvari kao što su socioekonomska pitanja, pravosuđe – riječi su ruskog ambasadora.

Međutim, prije toga je naglasio da je “za nas (Rusiju) važna tema ekonomska saradnja sa RS-om. Nastavak rada Zaruvežnjefta i Sberbanke i drugih u Republici Srpskoj. Govorili smo i o implementaciji izbornih rezultata. Taj posao treba da se odvija u skladu sa Dejtonom i ravnopravnosti tri naroda, poštovanje dva entiteta i suvereniteta BiH.”

Džaferović u izjavi za Faktor ističe da je Bosna i Hercegovine donijela svoje zakone koji se moraju poštovati, pa ih tako moraju poštovati i ambasadori, uključijući i ruskog. Ivancovu je inače svojstveno da često ističe kako se “ne miješa u unutrađnje odnose BiH”.

– Neće nama nikakav ambasador, pa ni ambasador Ruske Federaciji, govoriti šta ćemo mi raditi ovdje u Bosni i Hercegovini. Pogotovo ne u situaciji kada svojim izjavama sugerira da se ne poštuju zakoni ove zemlje. Mi smo u BiH donijeli odluke kada je u pitanju naš put i ANP je obaveza iz Zakona o odbrani. ANP je obaveza na osnovu Odluke Predsjedništva iz 2009. godine i on je obaveza iz Strategije vanjske politike koju je Predsjedništvo BiH usvojilo u martu mjesecu prošle godine. Ambasador Ruske Federacije je dužan da poštuje zakone ove zemlje, isto kao što sam dužan da ih poštujem i ja. Mi smo svoje odluke donijeli i Bosna i Hercegovina nema drugog puta, nego put u kojem će se poštovati odluke i zakoni koje je donijela ova zemlja – rekao je Džaferović.

Osim toga, ocjenjuje član Predsjedništva BiH, izjava ambasadora Ivancova je kontradiktorna.

-On u prvom dijelu izjave kaže da je opredijeljen za poštivanje Dejtona, za poštivanje suvereniteta BiH, a onda u drugom dijelu izjave sugerira da se ne primjenjuju odluke ove zemlje. Jer izjava o “ostavljanju ANP-a po strani” je sugestija da se ne poštuju odluke i zakoni, a odluke ove zemlje su sastani dio Dejtona. Dakle, onaj ko kaže da poštuje Dejton i da poštuje suverenitet BiH, on mora da poštuje i sve odluke koje su proizašle i koje su donesene u BiH na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma – ističe Džaferović.

Milorad Dodik, iako često ističe da Ivancov nije taj koji na bilo kakav način vrši pritisak i pokušava utjecati na pitanja od državnog značaja u BiH, ipak održava vrlo intenzivne i prisne odnose sa ruskim ambasadorom, pa je tako u proteklih 11 mjeseci imao 11 zvaničnih sastanaka s njim. Više nego sa bilo kojim diplomatom, pa i više nego sa većinom domaćih zvaničnika sa kojima se po prirodi funkcije koju obavlja često viđa za Faktor.

– Očigledno je miješanje Ruske Federacije, pa i putem ambasadora kroz dešavanja ovdje u BiH. I to na jedan vrlo pristrasan način. Na način da u svakoj situaciji, bez obzira o čemu se radi, podržava vodstvo bh. entiteta Republika Srpska na čelu sa Miloradom Dodikom. Ambasada bi trebala da poštuje zakone ove zemlje i ako nešto sugerira, onda bi to trebala da bude sugestija koja je u skladu sa propisima i zakonima BiH a koje je, ponavljam, ambasador dužan da poštuje – zaključio je Džaferović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments