Neće svima biti skupo: Vlada F BiH će plaćati dio struje za siromašne

Neće svima biti skupo: Vlada F BiH će plaćati dio struje za siromašne


Vlada Federacije BiH nastavlja s naporima u pružanju podrške socijalno ugroženim kategorijama građana. Na posljednjoj sjednici, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić najavio je predlog za produženje Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti za najugroženije kategorije stanovništva u Federaciji BiH.

Ministar Lakić je istakao da će Elektroprivreda BiH dio svoje planirane dobiti, koja pripada Vladi FBiH, usmjeriti ka subvencijama za najugroženije kategorije kupaca. Ovaj potez ima za cilj olakšati troškove električne energije za one koji se nalaze u finansijski najtežim situacijama.

Pravo na subvenciju ostvaruju penzioneri s najnižom penzijom, koju isplaćuje Federalni Zavod MIO/PIO, kao i korisnici stalne novčane pomoći od nadležnih centara za socijalni rad u Federaciji BiH. Kriterijum za subvenciju je mjesečna potrošnja električne energije koja ne prelazi 268 kilovatsati, što je otprilike prosječna potrošnja domaćinstva koje snabdijeva EPBiH.

Federalni Zavod MIO/PIO će svakog mjeseca dostavljati spisak korisnika najniže penzije Elektroprivredi BiH. Takođe, resorna kantonalna ministarstva će dostavljati spiskove korisnika stalne novčane pomoći Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, koji će zatim biti proslijeđeni Elektroprivredi BiH.

Ovaj sistem omogućava precizno usmjeravanje subvencija onima koji su zaista u potrebi, uz istovremeno praćenje i eliminaciju mogućih zloupotreba.

Iz Kabineta federalnog ministra energije, rudarstva i industrije poručuju da će produženje subvencija osigurati dodatnu pomoć najugroženijim članovima društva i pomoći im da lakše podnose troškove električne energije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija