“Nećemo dozvoliti gradnju benzinske pumpe pored rijeke Sane” (VIDEO)

Prijedorčani su rekli NE izgradnji benzinske pumpe u blizini rijeke Sane. Svoje nezadovoljstvo izrazili su potpisivanjem peticije, koju je pokrenulo Udruženje mladih “Čuvari Sane”. Skupili su blizu 2.000 potpisa. Članovi Udruženja i sami priznaju da su iznenađeni tolikom podrškom građana.

– Prijedorčanima je stalo do kupališta, a i do same rijeke Sane, pa i do kvaliteta života. Predviđeno je da pumpa bude izgrađena u dijelu grada, gdje dolazi veliki broj Prijedorčana, a naročito je atraktivan za pordice sa djecom, koji ovdje dolaze da odmaraju i uživaju.

Ovdje je potrebno napraviti park ili neku rekreativnu zonu, a ne nešto što ide samo u korist određenim ljudima – jasan je Dragan Ratković iz Udruženja “Čuvari Sane.”

Prema njegovim riječima, radi se o pumpi “Paspalj”. Razgovarali su i sa vlasnikom preduzeća, koji, kako kaže, ne odustaje od svoje namjere.

– Nama je to razumljivo i ništa lično protiv njega nemamo. On ima svoje ciljeve, a mi svoje. Naš motiv je sačuvamo ekologiju i da svim Prijedorčanima poboljšamo kvalitet života – dodaje Ratković i upozorava da bi gradnja benzinske pumpe u blizini rijeke imala katastrofalne posljedice po zdravlje ljudi.

– Postoji razlog zašto se to ne radi. Ukoliko bi ovdje bila benzinska pumpa, čistoća vode se ne bi mogla očuvati. Posljedice bi bile katasrofalne, a naročito za ljude koji žive u blizini ovog mjesta – smatra Ratković.

Ovo je samo jedna u nizu ativnosti Udruženja “Čuvari Sane”. Brojnim akcijama u protekolm periodu borili su se protiv zagađenja životne okoline, naročito obala Sane, koje su prilično zapuštene.

– Organizovali smo brojne akcije čišćenje obala rijeke. Prošle godine smo organizovali malo veću akciju i tada smo došli na ideju na osnujemo udruženje. Postavili smo i klupe ovdje, čistili obale i slično. Finansiramo se, uglavnom, posredstvom određenih projekata , rekao je Filip Latinović, član Upravnog odbora Udruženja, navodi portal “prijedor24.com“.

Prema njegovoj ocjeni, svijest Prijedorčana po pitanju očuvanaj životne okoline je na niskom nivou. Zato apeluje na građane da vode računa o čistoći gradskih površina.

– Ni Grad ne vodi dovoljno računa o tome. Mi smo imali situacija da jedan dan sve počistimo, a već sutradan nađemo dosta smeća. Mislim da bi se ovaj problem mogao riješiti kažnjavanjem. Bilo bi dobro i kada bi se ovdje mogle postaviti kamere. Grad ne radi skoro ništa po pitanju krčenja obala, a nema ni dovoljni kanti za smeće. Neke smo i mi postaviti. Naravno, trebalo bi i urediti šetalište – smatra Latinović i podsjeća da je Udruženje “Čuvari Sane” osnovano početkom ove godine.

Nedavno je u Prijedoru održana i javna rasprava o Nacrtu regulacionog plana “Sana B-1”, koji, između ostalog, obuhvata i ovaj dio. Konačnu odluku o ovome donijeće Skupština grada na jednom od narednih zasjedanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79