Neću dozvoliti da mi kriminalci, sujetan novinar i peder sruše Vladu

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev odbacio je bilo kakvu umiješanost u aferu “Reket”, navodeći kako neće dozvoliti da mu osobe povezane s tom kriminalnom aferom sruše Vladu.

– Svakako da neću dozvoliti da mi nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i, da oprosti LGTB zajdnica, jedan peder sruše ovu Vladu. Ne. Borit ćemo se do kraja i svako će snosiiti svoju odgovrnost – rekao je Zaev novinarima na prijemu povodom 18 godina od potpisivanja Ohridskog sporazuma.

Zaev se nakon ove izjave izvinio LGBT zajednici na svom Twitter nalogu, navodeći kako oni imaju njegovo veliko poštovanje.

– Tu riječ upotrijebio sam kako bih opisao karakternu osobinu, a ne da označim seksualnu opredijeljenost. Izvinjavam se LGBTI osobama. Borit ću se za njihova prava, kao i do sada – napisao je Zaev a prenosi Avaz.

Zaev je kazao i kako vjeruje u transparetnan proces te odbacio kao neosnovane optužbe da je umiješan u aferu “Reket” u kojoj je prvosumnjičeni čelni čovjek kablovske televizije 1TV Bojan Jovanovski, poznat pod estradnim imenom Boki 13.

– Odbacujem svaki vid špekulacija mojim imenom i stojim čvrsto iza toga. Ja sam čovjek koji je prijavio slučaj, da ne bude zaboravljeno – rekao je Zaev.

Istakao je i kako je njegova vlada od formiranja 2017. godine osigurala uvjete da pravosuđe radi neometano te kako očekuje da istraga pokaže sve dokaze, pa ako postoje i o njemu i o specijalnoj tužiteljici za prisluškivane razgovore Katici Janevoj.

– Samo tako ćemo apsolutno pokazati da imamo vladavinu prava, a i narod čeka razrješenje koje treba da donese istraga. Sve drugo je politikanstvo – ocijenio je Zaev.

Krivični sud u Skoplju je produžio za još 30 dana pritvor osumnjičenima u slučaju “Reket” Bojanu Jovanovskom i Zoranu Milevskom, koji se od 15. jula nalaze u istražnom zatvoru “Skoplje”, piše Anetenam.net.

Oni se terete da su iznudili novac od makedonskog biznismena Jordana Kamčeva koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su u zamjenu za novac nudili da će utjecati na javnog tužioca da mu olakša položaj.

Biznismen Kamčev je Jovanovskom i Milevskom u dva navrata isplatio ukupno milion i po eura od prvobitno traženih osam miliona, pa dogovorenih pet, poslije čega je to početkom maja prijavio Tužilaštvu za organizirani kriminal, nakon što je prvo o tome razgovarao sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.

U međuvremenu su se u medijima pojavili snimci povezani sa slučajem “Reket” na kojima se čuju glasovi biznismena, specijalne tužiteljice kao i imena istaknutih političkih ličnosti.

 

 

Na snimcima, Boki 13 u razgovoru sa Kamčevim uključuje specijalnu tužiteljku Katicu Janevu, spominje i da je o tome razgovarao sa premijerom Zaevom, a u medijima se sa slučajem “Reket” povezuju i neki druge političke ličnosti.

Predśednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je “Reket” nazvao “ogromnom kriminalnom aferom koja trese temelje važnih državnih institucija” i zatražio efikasno, brzo i temeljno završavanje istrage i podnošenje tužbi protiv svih uključenih, ako postoje dokazi, bez obzira da li su funkcioneri ili ne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79