Neću štelu: Mostarci se ‘vakcinisali protiv korupcije’

Učesnici projekta “On my own – Neću štelu” danas su u Mostaru organizirali “vakcinaciju protiv korupcije”, podjelu promotivnog materijala, te predstavili izložbu likovnih radova nastalih u sklopu navedenog projekta. U centru grada su postavili i kutiju za skupljanje priča sugrađana vezanih za iskustvo s korupcijom kao i fotokabinu s ciljem fotografisanja prolaznika s antikorupcijskim porukama.

Korupcija je, istakli su, gorući problem u našoj zemlji, ali i borba protiv nje jedan od uslova za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

“Posebno svjedočimo tome danas, u vrijeme pandemije, kada građani BiH nisu vakcinisani, a svakodnevno bilježimo velike brojke preminulih. Da se možda na vrijeme borilo protiv korupcije, mi ne bismo imali ovakav scenarij kakav imamo! Istraživanja pokazuju da su BiH, Sjeverna Makedonija i Kosovo najlošije rangirani u Evropi kada je u pitanju borba protiv korupcije. Nažalost, veliki broj građana i ne razumije šta je korupcija, jer smatra ako je nekome kupio poklon npr. učiteljici za 8. mart, da je i to navikavanje djece da se uvijek tako poklonima dolazi do neke posebne bliskosti”, kaže Edisa Demić, nositeljica projekta.

Cilj je projekta da grupa mladih ljudi, aktivista, pošalje poruku koliko je važno da se naše društvo pozabavi problemom korupcije.

“Mladi su dio ovog projekta I upravo su oni prepoznali koliko korupcija prodire kroz sve pore našeg društva. I da upravo mi mladi koji želimo ostati u ovdje u BiH se trebamo baviti ovom gorućom temom, a to je prevencija korupcije!” – govori Ivo Čarapina, učesnik projekta.

Cilj projekta “On my own – Neću štelu” je osnažiti umjetnike, aktiviste i novinare da budu efektivniji u svojim nastojanjima da utječu na uključivanje ljudi u borbu protiv korupcije i da stvore prilike za sadržajne sinergije o raznim temama i na raznim lokacijama piše Federalna.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79