Nedeljko Lubura i Bojan Roguljić osuđeni na 3 godine robije zbog krijumčarenja bjegunca sa Interpolove potjernice

Nedeljko Lubura i Bojan Roguljić osuđeni na 3 godine robije zbog krijumčarenja bjegunca sa Interpolove potjernice


Sud BiH osudio je nekadašnjeg visokog funkcionera MUP-a Republike Srpske Nedeljka Luburu na dvije, a Bojana Roguljića na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 10.000 KM zbog krijumčarenja ljudi, odnosno bjegunca sa Interpol potjernice.

Presuda je izrečena nakon što su Lubura i Roguljić sa Tužilaštvom BiH sklopili sporazum o priznanju krivice, koji je sud prihvatio.

”Optuženi su nakon razmotrenih dokaza tužilaštva, u prisustvu svojih advokata, potpisali su sporazume o priznanju krivice te u potpunosti priznali odgovornost za krivična djela za koja ih tereti optužnica Tužilaštva BiH, nakon čega su osuđeni u Sudu BiH”, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH Luburu i Roguljića tereti da su u decembru 2020. godine nezakonito preko granice prevezli Ivana Mijatovića, koji se nalazio u Ljubljani, znajući da se radi o bjeguncu od pravosuđa Crne Gore za kojim je bila raspisana Interpol potjernica zbog pokušaja ubistva.

Lubura je djelo počinio u vrijeme dok je radio kao načelnik Jedinice za profesionalne standarde, Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a Republike Srpske i optužen je za krivična djela krijumčarenje ljudi i zloupotreba službenog položaja, dok se Roguljić tereti za krijumčarenje ljudi.

U optužnici se navodi da su se Lubura i Roguljić u prvoj polovini decembra dogovorili da će preko granice prevesti Mijatovića, koji je imao falsifikovanu putnu ispravu BiH. Kako bi realizovao dogovor Lubura je 11. decembra 2020. godine preko ovlaštenih osoba u MUP-u Srpske, koji imaju pristup bazi podataka IDDЕA, izvršio provjere i utvrdio da je dokument koji je Mijatović imao nevažeći. To je javio Roguljiću, koji je preko Sky aplikacije sve prenio Mijatoviću, te dogovorio na koji način će ga prebaciti u BiH.

Lubura je potom obezbjedio službeni automobilom MUP-a Srpske ”reno megan”, sa zatamnjenim staklima i ugrađenim treptačima, s kojim su 16. decembra 2020. otišli po Mijatovića u Sloveniju. Dok su putovali Roguljić je preko Skyja javljao Mijatoviću gdje se nalaze i dogovorio mjesto susreta u Ljubljani. Isti dan su krenuli nazad i oko 20 časova su stigli na granični prelaz Gradiška.

”Lubura je vozio ”megan” i držao je upaljene treptače dajući do znanja policijskim službenicima Granične policije BiH da se radi o službenom vozilu u kojem se nalaze službena lica, zbog čega pri ulasku u BiH nisu kontrolisani. Time su Mijatoviću omogućili da izbjegavanjem graničnih kontrola uđe u BiH, čime su mu pribavili korist”, navodi se u optužnici.

Mijatović je kasnije napustio BiH. Uhapšen je 13. juna 2023. godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore zbog sumnje da je umiješan u šverc 100 kilograma kokaina, zajedno sa predsjednikom Opštine Budva Milom Božovićem koji je uhapšen dva mjeseca ranije. U tom predmetu je u septembru prošle godine podignuta optužnica na kojoj se osim njih dvojice nalaze još i navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, te još 18 osoba među kojima su brojni bivši crnogorski policajci.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija