Nedim Sladić: Danas udara prvo džemre u zrak, slijedi zatopljenje

21.01.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon nekoliko tjedana opasnog zagadjenja i jako nezdravog zraka, napokon je doslo do proljepsanja vremena i manjih vrijednosti negativnih cestica u zraku. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Danas, po narodnom vjerovanju s kojim je bolje upoznata starija populacija, udara prvo džemre”, kazao je Nedim Sladić, meteorolog Nove BH.

Džemre je riječ arapskog porijekla. Označava udarac, val, toplu zračnu struju i dešava se tokom drugog dijela zime.

“Džemre se javlja u tri navrata, prvo koje udara u zrak, 19. februara, i donosi zatopljenje u vidu jugozapadanjaka i toploga vremena”, kaže Sladić i dodaje kako ga se često poistovjećuje i sa vjetrom koji tjera pup, te kako u ovo doba godine se smatra da se jugo tuče sa burom.

“Odmah nakon prvog džemreta običaj je bilo rezanje korjenja breza kako bi iz njih tekao ljekoviti sok, sve dok ne udari treće džemre”, kaže on.

“Drugo džemre udara sedam dana kasnije, 26. februara, i tada dolazi do udarca u vodu nakon kojeg se nivo vode povisuje, i smatra se da voda više ne može mrdnuti. Treće džemre udara oko 10. sedmice u godini, odnosno 5. marta i to u zemlju”, kaže Sladić i pojašnjava:

“Nakon što udari treće džemre snijeg više ne može dugo opstati i priroda počinje polako oživljavati”, objasnio je Sladić.

Smatra se da ako udar džemreta prate padavine, godina će biti plodna i kišovita.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79