Nedim Sladić najavio da se ljeto pozdravlja i da je pred nama jaka promjena vremena

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Nešto više oblaka se očekuje u zapadnim i sjevernim dijelovima. Tokom dana, u zapadnim, sjevernimi i sjeveroistočnim područjima može pasti malo kiše ili kratkotrajni pljusak, a moguća je i grmljavina. Vjetar slab do umjern južnog smjera.

Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 25, a najviša dnevna 30 do 36, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 39 stupnjeva.

Meteoalarm izdao je za danas narandžasto upozorenje za područje Višegrada, Trebinja i Mostara zbog ekstremno visoke temperature koja će dostizati i 38 stepeni Celzijusa. U ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine je na snazi žuti meteolarm zbog očekivane visoke temperature do 35 stepeni, ali i grmljavinskih procesa na području Prijedora i Banje Luke.

Narandžasto upozorenje znači da je vrijeme opasno – prognozirane su neuobičajene vremenske prilike, a šteta i ljudske žrtve su moguće.

Žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno – vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali je potreban oprez.

Sudeći prema prognozama meteotologa Nove BH Nedima Sladića, meteoalarmi uzrokovani visokim temperaturama zraka neće nas dugo pratiti budući da “ljeto uzima pauzu”.

-Ako vam je vrućine, saharskog pijeska i toplotnih valova sada dosta, od petka ljeto se pozdravlja na jedno određeno vrijeme, a temperature će biti u skladu sa prosječnim vrijednostima za ovo doba godine. A tad će nam biti potrebni često i kišobrani, budući da će naročito ovog vikenda pljuskovi povremeno biti i obilniji. Veće količine padavina očekuju se, prema i dalje nezahvalnim projekcijama usljed očekivano neusaglašene pozicije visinske ciklone, na sjeveroistoku i sjeveru Bosne. Nazire se jača promjena vremena i povremeno obilniji pljuskovi te svježije vrijeme, kazao je Sladić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79