Nedim Sladić najavio kraj hladne fronte: Dolaze nam topli proljetni dani

Jedinstvena prirodna atrakcija Vrelo Bosne mami posjetioce tokom cijele godine, a ljepotom posebno oduševljava u proljeće kada se budi priroda. Vrelo Bosne je poznata turistička atrakcija, i za strane turiste i za domaće posjetioce koji žele uživati u prirodi. Sastoji se od više malih otočića povezanih mostovima preko brojnih manjih potoka. Glavna atrakcija su labudovi koji plivaju i uživaju u bistroj zelenoj vodi. Manji broj Sarajlija dane, kada su na snazi mjere povodom širenja novog koronavirusa, koriste za šetnju u ovom parku prirode. Sa maskama na licu šetaju, ali i voze bicikl u oazi mira nadomak glavnog grada Bosne i Hercegovine. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency )

Sladić je istakao da se vremenske prilike smiruju, te da se u Hercegovini već danas razvedrava, tako da će tamo danas biti dosta sunčanije, naročito u drugom dijelu dana

Hladna fronta koja se premještala od sjevera Evrope prema centralnim područjima, zahvatila je jugoistočna područja evropskog kontineta, uključujući i Balkansko poluostrvo gdje je došlo do prodora veoma hladne zračne mase porijeklom sa Arktika, zbog čega su se temperature zraka značajnije spustile u Bosni i Hercegovini – kazao je Feni meteorolog Nedim Sladić.

Prema njegovim riječima, ta promijena je bila praćena i velikom količinom vlažnog zraka koja je pristizala sa Jadrana, pa su u većem dijelu naše zemlje zabilježene i padavine, koje su bile uglavnom u obliku snijega zbog čega se u toku predstojeće noći većina područja BiH zabijelila a što uključuje i jug Hercegovine.

– Mostar se jutros zabijelio sa dva centimetra snijega i ako je suditi prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, to je jedna od najvećih visina sniježnog pokrivača u aprilu zabilježena u Mostaru u zadnjih 60 godina – kazao je Sladić.

Dodao je da visina snijega u Sarajevu od 20 cm nije rekordna za april, te da rekord u ovom gradu zabilježen 20. aprila 2017. godine kada je registrirana visina snijega od 31 cm. Kazao je da generalno na ostalim područjima nisu zabilježena značajnija odstupanja.

Sladić je istakao da se vremenske prilike smiruju, te da se u Hercegovini već danas razvedrava, tako da će tamo danas biti dosta sunčanije, naročito u drugom dijelu dana.

– Smanjivanje naoblake se očekuje u večernjim satima od svjerozapada šireći se dalje ka centralnim i jugoistočnom područjima, tako da sutra možemo očekivati dosta hladno jutro sa najnižim temperaturama od minus 10 do minus 3, na planinama i do minus 15. A u Hercegovini od minus 3 do 3 stepena Celzijusa. Dnevne temperature su ipak u blagom plusu i u rasponu od 1 do 7, na jugu od 7 do 12 stepeni Celzijusa – kazao je Sladić.

Istakao je da se u četvrtak može očekivati dosta sunčanije vrijeme u većem dijelu BiH, a u petak pretežno sunčano uz postepen porast temperature zraka koji će biti uvod u dosta topliji vikend sa temperaturama zraka i iznad 15 stepeni Celzijusa u većem dijelu BiH piše Fokus.

– Ovu zimu još malo treba izdržati nakon toga ide ono pravo proljeće – poručio je Sladić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79