Nedim Sladić najavio snijeg u BiH, kada i gdje će padati

Nedim Sladić, meteorolog FACE-a, rekao je za N1 da će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna.

Kako je istakao meteorolog Sladić, u noći na subotu i tokom prvih sati subote prolazno snijeg u Bosni. No, dan poslije…

”U nedjelju sunčano”, naglasio je on.

”Pred nama je kratkotrajna, no temperaturno izražena promjena vremena, budući da će se temperature zraka u subotu sniziti lokalno i za više od 15 stepeni u odnosu na današnje izmjerene vrijednosti. Razlog pogoršanja vremenskih prilika leži u produbljivanju visinske doline sa sjevera kontinenta čija osa se preko centralne Europe pruža prema našim područjima, donoseći u sjeverozapadnom visinskom strujanju vlažniji, ali i hladan zrak, koji se potom premješta dalje na jugoistok. Zbog svega navedenog će uz padavine osjetnije zahladiti, naročito u kasnim večernjim satima petka, najprije u Krajini, a potom u prvim satima subote i u većem dijelu Bosne, kada se preko naše zemlje premjesti hladna fronta”, rekao je Sladić za N1.

Prema njegovim riječima, naznake pogoršanja vremenskih prilika daju se naslutiti već sutra ujutro.

‘‘Naročito na području Krajine, zapada, jugozapada Bosne i Hercegovine, jer će po visini u zapadnom i jugozapadom visinskom strujanju pristizati sve vlažniji zrak, pa će doći do porasta oblačnosti. Već prijepodne će u navedenim područjima prevladavati pretežno oblačno vrijeme, dok u ostalim područjima Bosne malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, no kako vlaga bude prodirala dalje prema istoku zemlje, od sredine dana će se oblačnost postepeno povećavati od centralnih predjela ka istoku i sjeveroistoku Bosne, pa se u drugom dijelu dana prognozira većinom pretežno oblačno vrijeme. Do zalaska sunca zadržat će se uglavnom suho vrijeme u našoj zemlji, a s približavanjem frontalnog poremećaja sa sjeverozapada iz smjera Hrvatske dolazi do promjene visinskog strujanja sa zapadnog na sjeverozapadno i sjeverno, s kojim će pristizati sve hladniji zrak, osjetniji u kasnim večernjim satima petka i u noći na subotu”, dodao je meteorolog.

Uslovljena frontalnim poremećajem, kiša će početi u ranim večernjim satima petka, najprije na sjeveru i sjeverozapadu Bosne, a potom će se do ponoći proširiti preko centralnih predjela Bosne sve do sjevera i sjeveroistoka Hercegovine, dok na jugu Hercegovine vrlo slabe, neznatne padavine se mogu bilježiti tek mjestimično.

”U zoni fronta zapuhat će prolazno umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar s kojim će doći do pada temperature zraka, a posljedično doći do snižavanja snježne granice, pa će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg u petak navečer najprije na planinama i planinskim prijevojima, a u prvim satima subote i u nižim područjima Bosne. Uzimajući u obzir toplo tlo i razmjerno visoku prizemnu temperaturu tla, kao i prethodno blago namočeno tlo od kiše koja će padati u petak navečer, snijeg će u Bosni biti prolazan pa se do nadmorske visine od oko 500 metara ne očekuje stvaranje snježnog pokrivača. Kako se radi o promjeni vremena prolaznog karaktera, padavine nisu obilne, pa se ni na višim nadmorskim visinama ne očekuje stvaranje većeg snježnog pokrivača. Kako fronta bude odmicala dalje prema jugoistoku, uporedo će rasti zračni pritisak sa sjevera s kojim će se gurati sve hladniji zrak zbog čega će prema kraju subote biti sve manje vlage po visini, a zbog razlike u pritiscima će u subotu zapuhati umjerena bura u Hercegovini koja će čistiti nebo”, dodao je.

Posljedično, kako je istakao, već u subotu prijepodne na sjeveru i sjeverozapadu Bosne će padavine prestati, a do poslijepodnevnih sati slabe padavine će prestati u cijeloj našoj zemlji.

”Razvedravanje se prognozira prema kraju dana najprije na sjeverozapadu i zapadu Bosne te u Hercegovini, a u večernjim satima te u noći na nedjelju i u ostalim područjima. Zbog toga u nedjelju će u cijeloj zemlji prevladavati pretežno sunčano, a nakon hladnog, često i mraznog jutra, uslijedit će ugodnije poslijepodne idealno za laganu šetnju. Kada govorimo o temperaturama zraka, one će se u subotu kretati od -3 do 3, na jugu do 7, a dnevne od 3 do 8, na jugu do 13 ºC. U nedjelju se zbog vedrijeg jutra prognoziraju niže vrijednosti koje se kreću od -8 do -3, na najvišim vrhovima i nekoliko stepeni niža temperatura zraka, na jugu do 4, a dnevne od 3 do 9, na jugu do 14 ºC”, poručio je Sladić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79