Nedim Sladić o prvom danu škole: Lubenice i učiteljice

Meteorolog Nedim Sladić svakodnevno nas informiše o vremenskim prilikama koje nas očekuju.

Pored preciznih i tačnih prognoza, Sladić se povremeno na svom Facebook profilu oglasi i o nekim drugim temama.

Uoči početka školske godine, objavio post u kojem se prisjetio svojih školskih dana, te poručio kako mu ni danas nije svejedno kada datum sa 31. avgusta sklizne na 1. septembar, iako je, kako ističe, generalno volio školu.

-Ali meni je to zbog prelaza iz ljeta u jesen. Jednostavno, ona čuvena izreka – “Lubenice i učiteljice”.

Sladić je u postu naveo da je iz njegovog iskustva uvijek je najteže prve sedmice nakaniti se učiti prvog vikenda nakon tri mjeseca pauze, druge sedmice sve postaje lakše.

-Čim dobijete prvu odličnu ocjenu dobijete elan da nastavite do kraja, a tako obično i bude kad se osmijehneš u januaru knjižici/svjedodžbi. I uvijek se trudite što prije da naredate dobre ocjene kako bi kasnije kontrolne vježbe u oktobru dočekali spremno i s manje stresa. Ali, mimo svega ovoga – pažljivo slušajte i maksimalno poštujte vaše učitelje i učiteljice, nastavnike i nastavnice. Ne žele vam nikad ništa loše. Najviše se definitivno nauči na času pažljivo slušajući i pišući. Oni zahtjevniji nastavnici/učitelji neka ne budu nikakav bauk – poručio je Sladić.

On kaže da storgi nastavnici obično teže ka tome da djeca što više nauče.

-Takvi obično teže, odnosno žele da ih vi i nadmašite, samo ne žele to pokazati pred svima. I od takvih se najbolje uči. Možda djeluju kao autoriteti, ali takvi ljudi su vam obično najbolji prijatelji. Vjerujte mi. Ipak, najveća je sreća imati nastavnika koji voli svoj posao svojim srcem i svoju djecu, i zbog takvih ćete zaisgurno zavoljeti školu. Uostalom, škola nisu samo ocjene i znanje. Škola podrazumijeva i nova poznanstva, drugarstvo, zabavu. Pa zato, dragi školarci, što manje stresa, što više lijepih uspomena i nadoknadite sve ovo što niste mogli u prošloj godini u nadi da ćete dosta naučiti korisnog i biti odlični učenici. Neka vas prati dobro zdravlje, sreća, uspjeh i vedro raspoloženje. Sretan vam bio još jedan novi početak školske godine – poručio je Sladić školarcima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79