Nedim Sladić otkrio kakvo nas ljeto očekuje!

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić govorio je o tome kakvo nas ljeto očekuje u programu N1 televizije.

Kako je kazao, ovogodišnji maj nije hladniji od višegodišnjeg prosjeka, a april je bio hladniji za dva do tri stepena nego što je to uobičajeno.

– Maj je pokazao toplotu, ali ne dugo jer su dolazile hladne mase sa sjeverozapada Evrope što je uzrokovalo i padavine, ali nije u velikim količinama – rekao je Sladić za N1.

Toplotni valovi

Po izračunima se može vidjeti da juni pokazuje prilične znakove zasušivanja. Dodao je da se tokom većeg dijela juna ne očekuju učestaliji hladni prodori, što je bio slučaj u 2020. godini.

– Taj deficiti kroz juli i august ako se nastavi rezultira suhim ljetom. Dakle očekujemo toplije ljeto i sušnije od prosjeka, odnosno neće biti pretjerano sušno ljeto, ali pljuskovito da – ona ljeta na koja smo navikli. U odnosu na 2020. godinu ne bismo trebali imati učestalije hladne prodore. Očekuje se i pojačana frekvenciju toplotnih valova sa sjevera Afrike koji povlači vrlo vruć zrak i natprosječne temperature zraka koje u vrhuncima tih valova znaju dosegnuti i preko 40 stepeni Celzijevih – istakao je.

Iznad prosjeka

Broj vrelih dana će ove godine, najvjerovatnije, kako je kazao biti iznad prosjeka, odnosno da ćemo imati preko 30 vrelih dana i preko 60 u Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79