Nedostaje radne snage u građevinarstvu

Nedostatak radne snage, posebno u sektoru građevinarstva, postaje sve izraženiji problem na tržištu rada.

Sindikati ističu da su niske plate su osnovni razlozi za ovo stanje, dok se iz privrednog sektora smatra da je odliv radnika u zemlje Evropske unije takođe značajan faktor.

Iako mnogi poslodavci posežu za uvozom radne snage kako bi nadoknadili nedostatak domaćih radnika, postoje i oni koji uspjevaju zadržati domaću radnu snagu i iskoristiti je za primjer.

Međutim, siva ekonomija i dalje predstavlja ozbiljan problem, s obzirom na to da dio plata i dalje ide u koverte, što potvrđuje i predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske, Dragana Brabičić.

Poslodavci smatraju da zakoni i procedure nisu konkurentni, posebno u poređenju sa zemljama Evropske unije i regiona, te ističu da je jedino rješenje uvoz radne snage.

Ipak, ističu da je zadržavanje domaće radne snage prioritet, te da je potrebno raditi na poboljšanju uslova rada kako bi se mladi zadržali u zemlji.

Nedostatak kvalifikovane radne snage, ne samo u građevinarstvu, postaje sve vidljiviji, a odgovor na ovaj izazov može biti kombinacija mjera, uključujući poboljšanje uslova rada, edukaciju i obuku, kao i bolju koordinaciju između privrednog sektora i obrazovnih institucija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79