Nedostatak vode u Sarajevu: Muke naselja Alapi, Radava i Nahoreva

Sarajevo kao konglomerat građevinskih lokacija i stambeno-poslovnih objekata, i pored urbanog izgleda, strukture urbane zajednice često ne funkcionišu kako treba. To postaje posebno očigledno u naseljima poput Alapija, Radave i Nahoreva, gdje građani već godinama žive bez redovnog pristupa vodi.

Naselja Alapi i Radava suočavaju se sa ozbiljnim problemima s vodom, a situacija je postala nepodnošljiva za mnoge stanovnike. Neki od njih izjavljuju da su gotovo 15 godina bez stalnog pristupa vodi. Za mještane Nahoreva, period bez vode može trajati i sedam dana ili čak duže. U takvim situacijama, građani se snalaze tako što vodu donose u kantama i flašama, a čak se i kupaju iz lončića.

“Kupimo, odemo naspemo, čim padne kap kiše voda je zamućena, nemamo vode, dolazi cisterna”, kaže Amra Avdić, jedna od mještanki Nahoreva.

Iako se infrastruktura u naselju Alapi obnovila prije dvanaest godina, problemi sa vodom ostali su neriješeni. Građani ovih naselja redovno plaćaju račune za vodu, iako vode nemaju. Ovo dodatno opterećuje domaćinstva koja se već suočavaju sa svakodnevnim izazovima nedostatka vode.

Iako se neki potezi nezakonite gradnje i neovlašteni priključci pokušavaju prikazati kao uzroci ovih problema, građani vjeruju da se zapravo radi o složenim društveno-ekonomskim pitanjima koja su dovela do takve situacije.

Iz Vodovoda i kanalizacije ističu da je vodovodna mreža u naselju Alapi samoinicijativno izgrađena i priključena na sistem, što čini situaciju složenijom.

Naselje Nahorevo, takođe dio Opštine Centar, decenijama se bori za rješenje problema sa vodom, a ove godine su dio problema uspjeli da riješe uz pomoć lokalne vlasti.

Građani se pitaju gdje su sredstva koja su ranije izdvajana za rješavanje problema vode i kanalizacije, a takođe naglašavaju da su godinama zapostavljena i nepriključena na kanalizaciju.

Nedostatak vode u Sarajevu nije samo ekološki problem uzrokovan nesavjesnim građanima, već i društveno-ekonomski problem koji zahtjeva ozbiljno rješavanje. Dok se političke rasprave o distribuciji vode nastavljaju, građani ostaju bez svakodnevnog osnovnog resursa, a pitanje kako će se situacija riješiti ostaje neizvjesno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79